Autor | Wypowiedź |
SW 2018 SP5
2021-11-11, 22:46
Pomógł 0 raz(y).
|
Mam rysunek walca, który ma kilka konfiguracji. Wałek jest skrócony (urwany w środku) tak aby od lewej i od prawej jego strony pozostawało 100mm (zaznaczono na czerwono). Przy konfiguracji "05" oraz "06" rysunek otwiera się prawidłowo. ![]() Po otwarciu konfiguracji "07" rysunek się rozsypuje, tak jakby wałek nie został urwany. Tak to wygląda: ![]() Otwierając konfigurację "08" wydaje się, że wygląda to dobrze, ale widać pewne przesunięcia przy wymiarach "100" oraz urwany obszar nie jest symetryczny. Jeżeli próbuję usunąć oba wymiary "100" i wstawić je na nowo to wałek nie skraca się. ![]() Po dokonaniu przebudowy w konfiguracji "07" wałek się skraca i wygląda podobnie jak konfiguracja "08" (wałek skrócony ale widoczne są przesunięcia wymiarów i wyciętego obszaru). Jednocześnie przebudowując konfigurację "07" zmienia mi się konfiguracja "08" podobnie jak konfiguracja "07" na początku tzn. rysunek się rozsypuje (brak urwania i widoczne przesunięcia wymiarów "100"). Konfiguracje "05" i "06" zachowują się prawidłowo. Dlaczego tak się dzieje ? Czy popełniam jakiś błąd przy konfiguracjach "07" i "08" ? Do tego pliki rysunku i model: https://www.pswug.info/image/forum/forum_760_4_3403_10584.zip |
|
|
2021-11-13, 12:12
Pomógł 36 raz(y).
|
Witam. W arkuszu 07 i 08 przebuduj (Ctrl + Q) Powinno być już normalnie. Pozdrawiam. |
|
|
SW 2018 SP5
2021-11-13, 14:48
Pomógł 0 raz(y).
|
Niestety ale to nie pomaga. Będąc np. w arkuszu "07" po Ctr+Q arkusz się przebudowuje i wygląda dobrze, ale jednocześnie rozsypuje się arkusz "08". Po przejściu na arkusz "08" i przebudowie Ctr+Q arkusz wygląda dobrze ale rozsypuje się arkusz "07" - i tak w kółko. Z arkuszami "05" i "06" nie dzieje się nic złego. O co chodzi? |
|
|
2021-11-13, 15:29
Pomógł 36 raz(y).
|
Nawrocki Dariusz Niestety ale to nie pomaga. Będąc np. w arkuszu "07" po Ctr+Q arkusz się przebudowuje i wygląda dobrze, ale jednocześnie rozsypuje się arkusz "08". Po przejściu na arkusz "08" i przebudowie Ctr+Q arkusz wygląda dobrze ale rozsypuje się arkusz "07" - i tak w kółko. Z arkuszami "05" i "06" nie dzieje się nic złego. O co chodzi? Właśnie otworzyłem Twój rysunek (po wcześniejszej przebudowie, zapisaniu) i otworzył się tak jak powinien, przełączając się miedzy wszystkimi konfiguracjami. Popraw konfigurację 07 i zapisz, to samo z 08 i zapisz. zamknij i jeszcze raz otwórz. Pozdrawiam. |
|
|
SW 2018 SP5
2021-11-13, 15:41
Pomógł 0 raz(y).
|
Poryłem jeszcze trochę w tym rysunku i okazało się, że są problemy z odniesieniami w szkicu, który wykorzystuję do dokonania wyrwania wałka na całej długości. Aby dokonać takiego wyrwania rysuję prostokąt w którym mieści się cały widok przedmiotu i dodatkowo wymiaruję go np. 10mm od zewnętrznych krawędzi. W pierwszych arkuszach jest ok. arkusz '07" i "08" robię jako kopię poprzedniego (np. "06") i podmieniam jedynie konfigurację. Przy podmianie konfiguracji jakieś tam odniesienia przestają być aktualne. Po wyrzuceniu ich arkusze "07" i "08" wróciły do normy i już się same nie przebudowują - jest OK. Poniżej screen z nieaktywnymi odniesieniami w szkicu wyrwania: ![]() |
|
|
2021-11-13, 17:47
Pomógł 36 raz(y).
|
Witam. Tak się zastanawiam, czemu wałek robisz w konstrukcji spawanej ? Dlaczego nie używasz kreatora otworów ?+ Druga sprawa, ten wałek powinien być jako złożenie, bo składa się z kilku części. W Twojej sytuacji (odnośniki nic nie dają) same jedynki. Tabelka jest pisana z ręki. Te części z tabelki powinny być (każda z osobno) jako część składowa modelu złożonego - tulei, jako złożenie i w tej sytuacji tabelka będzie odpowiednikiem z odnośnikami. |
|
|
SW 2018 SP5
2021-11-13, 21:10
Pomógł 0 raz(y).
|
A więc po kolei: - używam konstrukcji spawanej do wykonania tego wałka, bo w naszej firmie jest to wygodne dla wszystkich, również dla naszych podwykonawców, gdzie te wałki są wykonywane. - kreatora otworów używam wtedy, kiedy jest mi wygodnie. Tu akurat używałem zwykłych operacji. - wałek oczywiście składa się z wielu części i powinien mieć różne numery przy odnośnikach. Tak wygląda to teraz na arkuszu "01": ![]() tak wygląda lista elementów ciętych dla konfiguracji "01" (konstrukcja spawana jest aktywna): ![]() a tak wygląda lista elementów ciętych dla konfiguracji "02": ![]() i ta konfiguracja oraz pozostałe mają już konstrukcje spawane wygaszone (czerwony owal). Tak jest też z pozostałymi konfiguracjami. I tego tak do końca nie jestem pewien, czy tak powinno być. - poprzednio wysyłając pliki usunąłem konfigurację "01" (jedyną, w której konstrukcja spawana była aktywna) i wysłałem tylko konfiguracje "05", "06", "07", "08". W tych wszystkich konfiguracjach konstrukcja spawana była wygaszona i tego nie zauważyłem przy wysyłaniu na forum.Stąd pewnie same "1" przy odnośnikach. Nic nie było i nie jest wpisywane "z ręki". Do tego wysyłam nowe pliki z aktywną konstrukcją spawaną w konfiguracji "01": https://www.pswug.info/image/forum/forum_760_4_3403_10589.zip |
|
|
2021-11-16, 16:08
Pomógł 36 raz(y).
|
Witam. W ostatnim pliku nadal nie ma konfiguracji 01. P/S Rozumiem, że każdy robi projekt jak mu pasuje, ale to jest zrobione nie profesjonalnie. Pozdrawiam. |
|
|
SW 2018 SP5
2021-11-18, 17:58
Pomógł 0 raz(y).
|
Nie wiem dlaczego piszesz, że nie ma w pliku konfiguracji 01. Rzeczywiście nazywa się trochę inaczej: "01_PP grau-VA" ale ją właśnie miałem na myśli, bo wszystkie konfiguracje zaczynają się od kolejnych numerów: 01_**, 02_**, 03_** itd. Nawet na pierwszym prinscreenie mojego poprzedniego postu ta konfiguracja jest widoczna. W pliku ściągniętym z mojego poprzedniego postu wygląda to tak: ![]() i widać w niej aktywną konstrukcję spawaną: ![]() W innych konfiguracjach konstrukcja spawana jest nieaktywna np. w konfiguracji 07: ![]() Co do profesjonalności wykonania nie zamierzam się spierać. Ważne jest aby na jej podstawie można było wykonać produkt, który zadowoli klienta. Tego typu dokumentacji używamy od blisko 20-tu lat współpracując z firmą niemiecką i dostarczając im wykonane na jej podstawie wałki. Ten rodzaj robienia dokumentacji przejęliśmy zresztą od nich. Dziękuję za wszystkie uwagi i pozdrawiam. |
|
|