Autor | Wypowiedź |
Konstruktor
2013-07-11, 22:03
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, od pewnego czasu zastanawiam się jczy da się budować layouty, ale w przypadku, kiedy główne złożenie całej maszyny zawiera kilka podłożeń, podzłożenia mają dalej swoje podzłożenia (głębokość struktury np do czwartego stopnia). Po porstu spory projekt. I teraz miałbym potrzebę zrobienia takich modeli, które pierałyby się o ten layout, ale byłyby między sobą ruchome, co umożliwiłoby sprawdzenie jak działa model (np czy są odpowiednie długości siłowników aby zapewnić porządany kąt obrotu ramienia koparki - to tak czysto przykładowo. Ramię to byłby jeden zespół, siłownik do drugi zespół czyli inne złożenie). Czy da się tak zrobić, żeby budować jeden layout i wklejać go do każdego złożenia ale tak, żeby te części były ruchome? Teraz robię zawsze tak, że buduje layout w pliku części (SLDPRT) i wkładam takie coś do każdego złożenia i na tym buduję wszystkie istotne elementy w każdym ze złożeń. Tylko właśnie takie rozwiązanie nie zapenwia żadnego ruchu mięczy poszczególnymi częsciami. |
|
|
SW 2011 SP5.0
2013-07-11, 23:21
Pomógł 6 raz(y).
|
Kliknij prawym przyciskiem myszy w drzewku na złożenie, które chesz aby było ruchome. Wybierz właściwości (ikona na górze po prawej stronie). W oknie wybierz: rozwiąż jako i zaznacz: elastyczny. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2013-07-12, 09:57
Pomógł 406 raz(y).
|
Przecież można utworzyć layout złożenia, czyli to co jest w części można zrobić od razu jako półprodukt w postaci złożenia, które następnie można umieszczać w innych złożeniach. Kwestia tylko, co rozumiesz pod pojęciam layout? Nawet można do pustego dokumentu złożenia wstawić nowy dokument złożenia (w kontekście) i wybrać tworzenie układu: w postaci: Złożenie2^Złożenie1. |
|
|
Konstruktor
2013-07-12, 20:42
Pomógł 0 raz(y).
|
Elastyczne złożenia to w ogóle nie to o co mi chodzi. Przez layout rozumiem tylko i wyłącznie szkice. Przykład jak robię dotychczas: Zrobiłem na szybkości przykładowe złożenie podnośnika: Wszystkie części sa zbudowane w oparciu o layout, ktory wygląda tak: Co kolwiek zmienię w layoucie to przebudują mi się części. Strukturę jak to jest zbudowane widać w drzewie na pierwszym zdjęciu. Ale minusem takiego projektowania jest to, że wszystko jest unieruchomione. Teraz chciałbym sprawdzić jaki długi muszę mieć cylinder i tłoczysko, żeby móc obracać ramieniem o 75*. W tym momencie tego nie zrobię bo wszystko jest nieruchome. A gdybym mógł poruszać tym złożeniem zachowując wszystkie powiązania do layoutu to by było właśnie to czego szukam. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2013-07-12, 21:24
Pomógł 406 raz(y).
|
Tak jak pisałem, robiłbym to w złożeniu. Jest pewne ograniczenie, jeżeli chodzi o złożenie wielopoziomowe, bo nie można dla bloków włączyć elastyczności. Ale bezpośrednio w złożeniu działa to ok, nie do końca rozumiem w czym tkwi problem? |
|
|
Konstruktor
2013-07-12, 21:42
Pomógł 0 raz(y).
|
Problem polega właśnie na wielopoziomowych złożeniach - buduje jeden layout i wszyskie części we wszystkich złożeniach są w jego kontekście. Próbowałem zrobić tak jak to pokazałeś, ale koncepcja padła właśnie przez niemożność uelastyczninia złożeń gdzie są bloki. Jeśli struktura nie byłaby wielopoziomowa wtedy problemu by nie było. |
|
|
Panienka do wszystkiego
2013-07-13, 10:55
Pomógł 66 raz(y).
|
Witam, na to jest jeden prosty sposob - trzeba utworzyc odpowiednie (potrzebne) konfiguracje i w nich wlasciwie sparametryzowac szkic layot'u - zmieniac wymiary w danej konfiguracji. Pozdr. tomek |
|
|