Autor | Wypowiedź |
2013-11-04, 17:09
Pomógł 36 raz(y).
|
Witam. Mam pytanie, w jaki sposób można z TOOLBOX wstawiać łożyska po ich numeracji np. 2205 2RS, (jest to łożysko kulkowe wahliwe 2205 2RS 25x52x18) ? Gdy mam o tym wymiarze tzn. 25x52 to szerokość mam tylko 15, ale podając jego nr miałbym już o tej szerokości. W tym wypadku automat wybiera mi do średnicy wałka 25 x 52 ale jest to szerokość 15 a w wykazie nie ma takiej numeracji, abym mógł wybrać o szerokości 18. Jak szukać po numeracji? Klient podaje tylko nr łożyska 2205 2RS. Pozdrawiam. |
|
|
Panienka do wszystkiego
2013-11-04, 17:40
Pomógł 66 raz(y).
|
Numer jest istotny - 2205 to wahliwe. 25 x 52 x 15 - zwykle kulkowe 6205 25 x 52 x 18 - zwykle kulkowe 62205 Pozdr. tomek |
|
|
2013-11-04, 17:56
Pomógł 36 raz(y).
|
Merta Tomasz Numer jest istotny - 2205 to wahliwe. 25 x 52 x 15 - zwykle kulkowe 6205 25 x 52 x 18 - zwykle kulkowe 62205 Pozdr. tomek Nie zrozumiałeś mnie do końca. OK ,rozumiem jakie jest to łożysko i jak wygląda, ale jak po nr łożyska z toolbox wtawić je do złożenia w SW ? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2013-11-04, 19:20
Pomógł 406 raz(y).
|
Ponieważ Toolbox to połączenie konfiguracji i zależności na równaniach, jeżeli korzystasz ze wspólnej bazy Toolbox Browser, jedyne rozwiązanie to wygenerowanie wszystkich możliwych konfiguracji i wówczas wyszukiwanie po nazwie będzie możliwe. Tylko nie wiem czy ma to sens, znaczy rozumiem idee ale trzymanie wszystkich potencjalnych konfiguracji w jednym pliku może być kłopotliwe. |
|
|
2013-11-04, 20:49
Pomógł 36 raz(y).
|
Witam Pawle. Rozumiem, że trzymanie wszystkich potencjalnych konfiguracji byłoby kłopotliwe. Ale czy np. nie ma odpowiedników numeracji z Toolbox z numeracją łożyska, jakie widnieje na nim (nr na łożysku) ? Nie jest to dla mnie zrozumiałe, żeby mając numer łożyska, nie można byłoby go znaleść w tak prosty sposób w tak dużej biblotece Toolbox. W systemie normalizacyjnym każde łożysko ma numer - cechę składającą się z grup cyfrowych i literowych, w których zakodowane są konstrukcje i użytkowe właściwości łożyska. Grupa znajdująca się na początku łożyska wskazuje rodzaj łożyska. Następna, jednocyfrowa lub dwucyfrowa grupa wymiarowa określa proporcje jego wymiarów i przedstawia odmianę wymiarową. Ostatnia grupa cyfrowa informuje o średnicy otworu łożyska. Za nią znajduje się oznaczenie odmiany konstrukcyjnej. Chyba, że istnieje jakieś inne rozwiązanie, o którym na ten czas nie wiem ? Pozdrawiam. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2013-11-04, 21:08
Pomógł 406 raz(y).
|
Ale czym jest ten numer? Możesz skorzystać ze standardowej opcji wyszukiwania, ale nie da się wyszukać czegoś, co jest generowane podczas przeciągania do złożenia. Toolbox zawiera różne konfiguracje + description, ale te konfiguracje dopisywane są do pliku bazowego w momencie użycia danego rozmiaru. Więc na początku nie ma tych wszystkich konfiguracji, więc i nie bardzo da się w tym zbiorze coś wyszukać ani po nazwie ani po żadnej właściwości dostosowanej. Podejrzewam, że prędzej w ten sposób znajdziesz łożysko na traceparts. Może to pomysł na zgłoszenie Enhancement Request. Zaznaczę, że rozumiem ten problem, bo sam nieraz czegoś szukam w Toolboxie... |
|
|
2013-11-04, 21:22
Pomógł 36 raz(y).
|
Witam ponownie. Pawle, to łożysko zapisałem pod inną nazwą (nr łożyska) i przeedytowałem z szerokości 15 do 18 mm. Chyba innego wyjścia nie ma, przynajmniej na ten czas. Myślałem . że jest jakiś inny sposób. Pozdrawiam i dziękuję. |
|
|