Autor | Wypowiedź |
2014-04-02, 23:53
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam serdecznie, zrealizowałem duży projekt niedawno i niestety ze względu na naglące terminy olałem kwestię połączeń śrubowych i skupiłem się tylko na częściach. Dostałem właśnie polecenie od klienta żeby podesłać mu listę śrub użytych w projekcie. Chciałem umilić sobie życie tytułowym narzędziem, niestety nie jest ono doskonałem i dużo śrub musiałem ręcznie poprawiać ale to nie jest przedmiotem tego tematu. Mianowicie chodzi o to jak podliczyć użyte śruby? Próbowałem użyć listy materiałów jednak natknąłem się na pewien problem, SW zlicza wszystkie wygenerowane śruby w jedną pozycję - bez względu czy różnią się średnicą, długością itd. Wrzuca jedną pozycję i sumuje wszystkie razem. Tutaj przykład: Śruby od M4 do M6 a pozycje tylko jedna. Ilość jest bezbłędna. Czy znacie może ten problem? |
|
|
2014-04-03, 00:14
Pomógł 0 raz(y).
|
Właśnie odkryłem, że problem ogólnie dotyczy liczenia komponentów z Toolbox'a. Gdy wrzucam śruby tylko z jednego rodzaju to bez względu na różnice ich długości traktuje to w liście części jako jeden komponent, natomiast gdy zmienię na innych rodzaj (np o innym łbie) to powstaje na liście nowa pozycja... . Nic z tego nie kumam. |
|
|
.
2014-04-03, 07:42
Pomógł 52 raz(y).
|
Musisz w opcjach listy materiałów ustawić grupowanie konfiguracji. Widzę, że masz prawdopodobnie wszystkie śruby tego samego rodzaju jako jeden plik, więc żeby je rozróżnić to musisz je rozbić na konfiguracje. |
|
|