Autor | Wypowiedź |
Branża transportu masowego
2015-04-22, 22:55
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, Czy ktoś się orientuje w jaki sposób stworzyć/ nadać ruch tylko i wyłącznie w jednym kierunku? Praca w jednym kierunku natomiast w drugim następuje blokowanie. Model stworzyłem, nie mogę tylko poradzić sobie z ruchem. Chodzi o sprzęgło jednokierunkowe Bosh. Dzieki za odpowiedz |
|
|
Engineer of old school
2015-04-23, 01:19
Pomógł 20 raz(y).
|
Rozumię, żę chodzi o Badanie ruchu. Trochę więcej informacji by się przydało. Jakiś model. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2015-04-23, 07:46
Pomógł 406 raz(y).
|
Wiązaniem limitu (zaawansowane), gdzie jedna krańcowa wartość jest zerowa a druga niezerowa. |
|
|
2015-04-23, 14:26
Pomógł 0 raz(y).
|
Tak wygląda sprzęgło. Na rysunku brakuje jeszcze wałeczków i sprężyn. Środkowa część ma się poruszać zgodnie ze strzałką, natomiast w przeciwnie do strzałki ruch musi być zablokowany Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4174b1f8672dc40.html |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2015-04-23, 15:05
Pomógł 406 raz(y).
|
Pytanie, jaki jest cel takiego działania? Wspomniane wiązanie limitu się nie nadaje, w ogóle wiązaniami tego się nie da zrobić (raczej). Natomiast żeby pokazać istotę działania można dodać napęd i kontakty pomiędzy komponentami. |
|
|
Engineer of old school
2015-04-23, 16:11
Pomógł 20 raz(y).
|
To zwykłe sprzęgło jednokierunkowe, zwane też sprzęłem wyprzedzeniowym. Jak Pan dorobi brakujące elrmenty, to proszę załączyć mode (plik złóżenia z detalami) nie obrazek. Domyślam się, że chodzi o symulacje przeniesienia napędu. Czy Motion sobie z tym poradzi nie wiem, ale bez modelu nie da się sprawdzić. |
|
|
2015-04-23, 16:46
Pomógł 0 raz(y).
|
Podobno aby pokazać zasadę działania tego sprzęgła nie są potrzebne wałeczki. Tak nam prowadzący powiedział. Ale nie powiedział jednocześnie jakiego narzędzia użyć aby to pokazać |
|
|
Engineer of old school
2015-04-23, 20:57
Pomógł 20 raz(y).
|
Ma Pan to zrobić w SW? Nie bedę dyskutował, ale chyba Pana prowdzący i ja czytaliśmy inne książki. Nie pomogę jak nie zobaczę modelu. A tak nawiasem, wolnobieg w rowerze to też sprzęgło wyprzedzajace, tak więc poniekąd ma rację. Jak Pan chce się dowiedzieć jak to sprzęgło działa to polecam "Podstawy konstrukcji obrabiarek" L.Wrotny |
|
|