Autor | Wypowiedź |
2016-05-03, 23:05
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, jeżeli poniższy problem pojawił się już wcześniej na forum, proszę Admina o usunięcie tego tematu. Mam mały problem z elementami toolbox w złożeniach, w sytuacji gdy pracując na jednym komputerze (PC), zapisuję projekt (złożenie), transferuje licencję i rozpoczynam pracę na innym komputerze (laptop). Wówczas elementu toolbox zmieniają swoje wymiary, głównie stają się większe. Elementy projektowane wchodzące w skład złożenia, nie zmieniają swoich wymiarów. Co może być przyczyną takich zmian? Będę wdzięczny za każdą informację. Pozdrawiam. |
|
|
.
2016-05-04, 07:48
Pomógł 52 raz(y).
|
To jest taka przypadłość Toolboxa. Konfiguracje, lub nowe pliki (w zależności od ustawienia Toolbox) są tworzone w momencie użycia, więc nie da się ich zastosować na innym komputerze bez przekopiowania ich. Bez tego należy wykonać plik przenośny złożenia z zaznaczeniem opcji wyboru plików Toolbox i takie złożenie otworzyć na innym komputerze. Ja nie widzę innego rozwiązania , jeśli się mylę to mnie poprawcie. |
|
|
2016-05-04, 08:46
Pomógł 0 raz(y).
|
Ok działa. Dodatkowa sprawa, to kopiowanie projektu, dla którego podzłożenia są umieszczone w osobnych folderach. kopiując z odniesieniami lub przez pack and go (np na dysk przenośny) całe złożenie jest kopiowane do jednego, wskazanego folderu. czy istnieję możliwość kopiowania projektu z zachowaniem podziału podzłożeń w osobnych folderach? Pozdrawiam. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2016-05-04, 09:20
Pomógł 406 raz(y).
|
Po pierwsze pracując w zespole wielu użytkowników należy bazę Toolbox umieścić we wspólnym folderze na serwerze. Takie jest zalecenie SOLIDWORKS i to działa. Po drugie jest takie ustawienie w opcjach "użyj domyślenej lokalizacji (...)", które pozwala w innej bazie wyszukać użyte konfiguracje i je zastosować. Oczywiście nie mówię o różnicy 5 wersji SOLIDWORKS (np. z 2016 do 2010 ponieważ zawartość Toolbox też się zmienia). Ps. skopiuj całą zawartość Toolboxa z jednego kompa na drugi. A najlepiej skorzystaj z tego co napisałem na górze - wspólna ścieżka do plików Toolbox rozwiązuje problem. Plik przenośny lub inna forma twardego skopiowania plików działa doraźnie. |
|
|
.
2016-05-04, 09:42
Pomógł 52 raz(y).
|
Szczerze mówiąc Toolbox jest trochę do bani jeśli chodzi o przenoszenie projektów. Wspólna baza jest dobrym rozwiązaniem, ale jeśli trzeba wysłać projekt do klienta to już nie. Wtedy tylko plik przenośny. Ja w zasadzie nie korzystam z podstawowych łączników z Toolboxa (śruby, nakrętki itd.) tylko zrobiłem własne , zawierające wszystkie konfiguracje i nie mam żadnych problemów zarówno przy zmianie rozmiaru jak przy przenoszeniu projektów. Stworzyłem tabele konfiguracji, w których np. śruby mam pogrupowane rozmiarami gwintu a w tych grupach długości. Wielkości plików niewiele wzrosły a wygoda ... bezcenne. |
|
|
-
2016-05-04, 10:06
Pomógł 0 raz(y).
|
A ja chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na dodatek iziNorm który alternatywnie do Toolboxa zawiera części znormalizowane wg PN. Tam podczas wstawiania mamy trzy opcję: 1. zapis we wspólnym folderze, 2. zapis w folderze złożenia, 3. odpytanie się o nazwę i ścieżkę. iziNorm nie używa konfiguracji, każda zmiana np. powłoki powoduje że generowana jest nowa część. Takie podejście zajmuje trochę więcej miejsca na dysku ale ułatwia zarządzanie i przenoszenie plików. Pozdrawiam |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2016-05-04, 10:07
Pomógł 406 raz(y).
|
Zgoda, ma to swoje ograniczenia. Ale też jeżeli mówimy o zaistniałym problemie (domyślnych rozmiarów) podpowiadam co i dlaczego. Odnośnie wysyłania - to oddzielny temat, zależny od tego czy ktoś ma SOLIDWORKSa, w jakiej wersji (rok, pakiet )i paru innych. Wiele firm ma własne bazy, ale z Toolbox'em też da się żyć przy pewnych założeniach i zrozumieniu jego istoty działania. |
|
|
.
2016-05-04, 14:51
Pomógł 52 raz(y).
|
Adamski Norbert .... iziNorm nie używa konfiguracji, każda zmiana np. powłoki powoduje że generowana jest nowa część. Takie podejście zajmuje trochę więcej miejsca na dysku ale ułatwia zarządzanie i przenoszenie plików. Pozdrawiam No tu bym polemizował. Jeśli projekt jest w trakcie tworzenia to np. zmiana rozmiaru łącznika (wymiaru gwintu lub długości) powoduje konieczność utworzenia nowego pliku. Podmiana też jest gorsza, bo co z wiązaniami. Nie pracowałem z iziNorm dlatego pytam. Poza tym z tego co wiem to łączniki wybiera się podając nr normy, a ja wolę wybierać rodzaj łącznika z nazwy. |
|
|
-
2016-05-04, 21:06
Pomógł 0 raz(y).
|
Zmiana rozmiaru łącznika iziNorm nie powoduje kasowania relacji. Można to zobaczyć na kilkusekundowym filmiku: http://www.izisoft.pl/izinorm-wersja-56-dla-solidworks-2016.aspx Konfiguracje do prostych wyborów są OK, np. nakrętka rozmiaru M6,M8,M10. I wielu użytkownikom taki poziom szczegółowości wystarczy. Ale jakby ktoś chciał dodatkowo wybrać klasę dokładności, klasę wytrzymałości, odmianę, powłokę elektrolityczną albo cynkową, materiał czy prawy i lewy gwint i jeszcze uzupełnić to właściwościami zgodnie z PN + indeks z ERP, to życzę powodzenia z konfiguracjami, gdyż jedna norma może zawierać 200tyś różnych kombinacji. |
|
|