Autor | Wypowiedź |
2016-10-13, 15:42
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, W jaki sposób wykonać prawidło wiązanie walca z dwoma płaszczyznami żółtego elementu tak aby ruch w prawo i lewo powodował podniesienie i opuszczanie się niebieskiej rolki. Wiązanie krzywki nie działa ze względu na wymóg zamkniętej pętli oraz styczności ścian, żółty element przechodzi z płaszczyzny na płaszczyznę "Na ostro". Wiązanie ścieżki również nie odzwierciedla prawidłowego ruchu. Dziękuję za pomoc! |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2016-10-13, 16:27
Pomógł 406 raz(y).
|
Ja chyba zrobiłbym tak, że w tym żółtym parcie dodałbym powierzchnię, która jest wyciągnięciem tych dwóch krawędzi. Ale żeby to działało z wiazaniem styczności, musi być gładkie przejście. Dlatego te dwie konwertowane krawędzie zamieniam na splajn (dopasuj splajn) z minimalnym odchyleniem. Chodzi o to, żeby była jedna powierzchnia ale wykończona praktyczanie "na ostro". Moim zdaniem wiązanie ścieżi też powinno dać radę. |
|
|
2016-10-14, 08:26
Pomógł 0 raz(y).
|
Zrobiłem wyciągnięcie powierzchni na podstawie szkicu generowanego splajnem, jednak nie mogę użyć tej powierzchni użyć przy wiązaniu styczności. Styczność nie obsługuje powierzchni, czy ja coś źle zrobiłem? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2016-10-14, 09:46
Pomógł 406 raz(y).
|
Zarówno stycznie jak i po ścieżce działa bez zarzutów. W przypadku styczności wyciągam dodatkową powierzchnie o zarysie jak na obrazku (1). Dodaję wiązanie stycznie pomiędzy powierzchnią toczenia i powierzchnią boczną walca. A powierzchnia dlatego, że nie ma masy i można ją łatwo ukryć po dodaniu wiązania. W drugim przypadku wstawiam szkic tych krawędzi toczenia odsunięty o promień (2). Natomiast w walcu potrzebuję punkt lub wierzchołek, więc dodaję krótkie wyciągnięcie powierzchni i łączę w wiązaniu ścieżki punkt (3) z liniami. Trzeba użyć menedżera wyboru żeby zaznaczyć ciągłą ścieżkę. |
|
|
2016-10-14, 11:20
Pomógł 0 raz(y).
|
W pierwszym przyadku, wiązania stycznego, w dalszym ciągu nie mogę wklikać powierzchni do wiązania, powierzchnię tworzę poprzez "Wyciągnięcie powierzchni". Drugi przypadek natomiast działa znakomicie! Dzięki za pomoc. |
|
|