Autor | Wypowiedź |
SW,CATIA
2010-11-29, 09:17
Pomógł 3 raz(y).
|
Wita, chciałem spytać jak zważyć całe złożenie? Jak wywołamy właściwości masy dla całego złożenia to nie możemy w opcjach właściwości masy ustawić własnej gęstości. Próbowałem przypisać materiał do każdej z części złożenia ale i to nie pomogło. Proszę o pomoc. P.S. Tak na marginesie po ustawieniu jakiegoś materiału do części zmienia ona kolor na kolor tego materiału a czy można jakąś hierarchię ustawić aby najpierw kolor nadany przeze mnie był na wierzchu a potem kolor materiału.? gtokarczyk |
|
|
Mechanical Engineer
2010-11-29, 11:23
Pomógł 3 raz(y).
|
Jeśli przypiszesz materiał każdej części i przejdziesz do złożenia i klikniesz właściwości masy to kliknij jeszcze oblicz ponownie co do kolorów to najpierw nadaj materiał a pozniej zmieniaj kolorki-powinno działać |
|
|
SW,CATIA
2010-11-29, 12:40
Pomógł 3 raz(y).
|
OK. faktycznie dzięki. Nie tknęło mnie na klik "oblicz ponownie":) A co do tych kolorów to jakaś hierarchia? pozdrawiam gtokarczyk |
|
|
Mechanical Engineer
2010-11-29, 13:20
Pomógł 3 raz(y).
|
Hierarchia jest taka, że on zawsze przypisuje sobie ostatnio użyty wygląd, wiec np. jeśli zastosujesz 10 róznych wyglądów powiedzmy do części to użyje tego, który był przypisany jako ostatni. Pozdrawiam |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2010-11-29, 13:58
Pomógł 406 raz(y).
|
Wyglądy można dodawać na różnym poziomie odniesień. I rzeczywiście, jeżeli dodamy wygląd dla obiektu bryłowego to zawsze będzie wyżej niż część i zmieniając materiał fizyczyny będzie on "przykryty". Jednak jeżeli wygląd zostanie przypisany na poziomie części i zdefiniujemy materiał fizyczny to będzie on zmieniał bieżący wygląd, chyba że w opcjach (podczas przypisywania materiału) odznaczymy ptaszek na karcie wygląd - wówczas tekstura materiału fizycznego nie będzie uwzględniana nawet podczas zmian. Hierarchie widać dokładnie jak się kliknie na: |
|
|