Autor | Wypowiedź |
CSWA/CSWP
2012-10-16, 16:45
Pomógł 2 raz(y).
|
Witam. Jak sparwić w wymiar 140 jednej części był zależny od wymiaru 150 drugiej części. Dokładnie rzecz ujmując; jeżeli w tabeli konfiguracji w zielonej części zmienię wymiar 150 na inny to chcę by również niebieski komponent się zmienił. Także jak dodać to konfiguracji niebieskiego elementu wyrażenie z odniesieniem do innego komponentu "140=150-10". Z góry dziękuję za podpowiedzi |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2012-10-16, 17:58
Pomógł 406 raz(y).
|
Tabela konfiguracji to chyba ma sens, jeżeli przypisujemy wartości konkretnym parametrom w tabeli. To co widzę to w mojej ocenie nadaje się na powiązanie równaniem. |
CSWA/CSWP
2012-10-16, 18:04
Pomógł 2 raz(y).
|
W zielonej częście jest umieszczona tabela konfiguracji. W tabeli jest np wymiar nazwany (D1) i w jednej z konfiguracji wynosi on 150. Jak wybiorę inną konfigurację to to zmieni się on np na 160, 200 itd... chyba wiesz o co chodzi Pawle. Natomiast chciałbym aby wymiar 140 w niebieskiej części zmieniał się wraz ze zmianą parametrów w zielonej części. Jak to zrobić? Jak nadac takie równanie, które będzie miało odnośnik do innej części? |
|
|
2012-10-16, 18:17
Pomógł 406 raz(y).
|
No właśnie nie do końca... Jest zieolny komponent, który ma konfiguracje a,b,c różniące się długością. Teraz mam komponent niebieski, który ma konfiguracje e,f,g różniące się długością - ponieważ w konfiguracji wartość przypisuję na sztywno to mogę uwzględnić różnice w stosunku do zielonego. Z poziomu złożenia w tabeli wybieram tylko, że w konfiguracji złożenia A program ładuje konfiguracje komponentów a i e. W innej konfiguracji złożenia program ładuje komponenty w konfiguracjacg b,f itd. |
CSWA/CSWP
2012-10-16, 18:35
Pomógł 2 raz(y).
|
Zakładamy, że w niebiskim komponencie nie ma tabeli konfiguracji. To czy wymiar 140 można jakoś uzależnić od wymiaru 150 w zielonym komponencie? |
|
|
2012-10-16, 18:52
Pomógł 406 raz(y).
|
Nie rozumiem po co ta tabela? czym ona steruje??? |
CSWA/CSWP
2012-10-16, 19:26
Pomógł 2 raz(y).
|
Ten model co narysowałem jest mocno uproszczony. W prawdziwym modelu jest wiele wymiarów zmiennych, które w ostateczności wymagają stworzenia tabeli konfiguracji. Natomiast jeden z wymiarów jednej części jest zależny od wymairów drugiej części i zależało mi na ich wzajemnym uzależnieniu. |
|
|
.
2012-10-18, 07:37
Pomógł 52 raz(y).
|
Witam, Równaniami nie za bardzo chce działać przy konfiguracjach (właśnie to przećwiczyłem). Bez konfiguracji wymiar części niebieskiej nadąża za częścią zieloną. Lepszym wyjściem jest powiązanie szkicu części niebieskiej z odpowiednią krawędzią części zielonej. Pozdrawiam |
|
|
2012-10-18, 08:17
Pomógł 406 raz(y).
|
Włodzimierzu, nie opowiadaj takich rzeczy. Może masz wygaszone równanie w innej konfiguracji...działa to bardzo dobrze. Oczywiście, że można pozostawić powiązanie szkicem, ale jak napisał Mateusz - to jest tylko przykład a rzeczywisty model jest o wiele bardziej rozbudowany. |
.
2012-10-18, 10:41
Pomógł 52 raz(y).
|
Pawle, dzięki za radę ale niewiele ona wniosła u mnie :) Zrobiłem takie przykładowe złożenie, w którym część zielona ma 2 konfiguracjie (A , B) natomiast część niebieska ma tylko konfigurację domyślną i równanie wiążące długość elementu z szerokością wycięcia w części zielonej: "D1@Szkic1" = "D3@Szkic1@Część zielona.Part" Odpowiednio powiązałem części w złożeniu. I niestety "kicha". Jak zmieniam konfigurację części zielonej to część niebieska z uporem godnym większej sprawy nie zmienia wymiaru. I nie pomagają ani przebudowy złożenia ani części niebieskiej ani zielonej ani zamknięcie i ponowne załadowanie złożenia. :( Przy powiązaniu lini w szkicu z krawędzią działa "od kopa" . PS. Może trzeba ustawić coś w opcjach. Przeglądałem ustawienia i nic nie znalazłem co by mogło mieć na to wpływ. A tak na marginesie, pracowałem kiedyś w Unigraphics. Tam ten interpart jest bardzo zaawansowany , no ale to nie ta półka. |
|
|
.
2012-10-18, 12:07
Pomógł 52 raz(y).
|
Zauważyłem coś dziwnego, bo nagle ten niebieski detal się zmienił, ale nie znalazłem jeszcze powiązania przyczynowo skutkowego. |
|
|
2012-10-18, 13:51
Pomógł 406 raz(y).
|
U mnie to działa prawidłowo, dlatego jeżeli coś piszę to dlatego, że już się tym wcześniej zajmowałem i nie na zasadzie: działa, nie działa. Nie wiem, czym Cię Włodzimierzu uraziłem - że niewiele moja rada wniosła. Odniosłem się tylko do zdania: Równaniami nie za bardzo chce działać przy konfiguracjach Ja twierdzę ,że da sie to zrobić również w konfiguracjach i jak się zrobi poprawnie to będzie działać;) |
.
2012-10-18, 16:26
Pomógł 52 raz(y).
|
Pawle, nie czuję się urażony tylko chciałem powiedzieć, że u mnie jest coś nie tak i nie działa, tzn niby działa ale z wielkim opóźnieniem i jeszcze nie wiem dlaczego. Pozdrawiam |
|
|