Autor | Wypowiedź |
2012-12-11, 02:18
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, w swoim modelu tworzę między innymi pokazane niżej złożenie. Chciałbym uzyskać efekt, by oba koła obracały się równocześnie z taką samą prędkoeścią i w tym samym kierunku, dzięki czemu umieszczona na nich (za pomocą wiązania koncentrycznego przy otworach) poprzeczka będzie wykonywała ruch posuwisto-zwrotny będąc zwrócona cały czas w jednym kierunku, mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi :) . Oba identyczne koła są związane koncentrycznie z dwoma wałkami (niewidocznymi na rysunku ze względu na przejrzystość), by mogły się swobodnie obracać. Problem pojawia się, gdy chcę stworzyć wiązanie pasa/łańcucha między kołami, gdyż SolidWorks traktuje złożenie jako przedefiniowane. Rozumiem, że mógłby tak alarmować dla kół o różnych średnicach, jednak koła są identyczne (ta sama część wstawiona dwa razy). Czy jest jakiś sposób, by uzyskać efekt, o jaki mi chodzi? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2012-12-11, 08:35
Pomógł 406 raz(y).
|
Średnica kół nie ma znaczenia ale może mieć fakt, że jest to ta sama część jako kopia. Zawsze możesz użyć wiązania kół zębatych na karcie zaawansowane wiązania. |
|
|
2012-12-12, 00:42
Pomógł 0 raz(y).
|
Utworzyłem nową, niezależną część, ale nie rozwiązało to niestety problemu... Wiązanie koła zębatego wymagałoby dodania jeszcze jednej częśći, jeżeli chciałbym, by oba koła poruszały się w tym samym kierunku. Prowizorycznym rozwiązaniem jest nadanie ścianie poprzeczki wiązania równoległości do jakiejś innej powierzchni, dzięki czemu ta cały czas zwrócona jest w żądanym kierunku... Szkoda tylko, że rozwiązanie to słabo odzwierciedla rzeczywistość... :( |
|
|
.
2012-12-12, 07:24
Pomógł 52 raz(y).
|
Modele w SW i tak są nierzeczywiste, więc każde zastosowane rozwiązanie spełniające wymagania jest dobre :) A tak poważnie to wiązanie kół zębatych jest tu najlepsze i wcale nie wymaga elementu pośredniego, gdyż możesz zdefiniować kierunki obrotu takie same (tak jak dla zazębienia wewnętrznego). Pozdrawiam |
|
|