Autor | Wypowiedź |
2011-02-01, 19:52
Pomógł 2 raz(y).
|
Witam, czy ktos mi podpowie, jak wykonac takie odcisniecie w powierzchni? Latwo by bylo w bryle, bo mozna wyciac z odsunieciem od powierzchni ale jak jest sama powloka to nie wykombinuje.![]() |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2011-02-02, 08:41
Pomógł 409 raz(y).
|
W powierzchni nie da się odcisnąć jak w obiekcie bryłowym. No chyba, że można chwilowo zamienić na bryłę o małej grubości... Ja prawdopodobnie zrobiłbym to jedną z dwóch dróg: 1. linia podziałowa i odsunięcie powierzchni o zero, następnie pogrubienie i usunięcie górnej ściany tego paka bryły. Później operacja przycięcia powierzchni wzajemnego (mutual). 2. usunięcie tej ściany wklęsłej, powierzchnia rozwijalna od dwóch krawędzi po bokach i wypełnienie dolnej części dowolną operacją, albo zamiast tego odsunięcie ściany tego wąskiego paska w dół i wypełnienie boków 2x. |
brak
2011-02-02, 09:50
Pomógł 6 raz(y).
|
Witam, proponuje jeszcze troche inne rozwiazanie, efekt tutaj: ![]() 1. szkicuje prostokat i odsuwam go do zew. na niewielka odległość (tym odsunieciem mozna sterowac zwezaniem sie tego odcisniecia). ![]() 2. Przycinam tym szkicem powierzchnie usuwajac te "waskie paski". 3. Odsuwam powierzchnie. 4. Usuwam obiekt (powierzchnie od ktorej odsuwalem) ![]() 5. Pomiedzy dwoma powierzchniami stosuje powierzchnie wedlug geanicy, wybierajac stycznosc dla kazdej ze scian (mozna nie wybierac tej stycznosci i pozniej, po polaczeniu, dac zaokraglenie). Z drugiej strony robie to samo. ![]() 6. Lacze wszystkie powierzchnie (5) ![]() Wydaje mi sie efekt w Twoim przypadu powinien byc wystarczajaco dobry. |
2011-02-02, 13:34
Pomógł 409 raz(y).
|
Hehe, nie wiem na ile pyt. było podchwytliwe... Ale zmusiło mnie do myślenia, otóż od wersji 2011 mamy do dyspozycji wyciągnięcie z powierzchni - idelanie wpasowuje się w treść zapytania. ![]() |
2011-02-02, 15:22
Pomógł 2 raz(y).
|
O, to dobre. Niestety nie mam 2011, no nic- wiem mniej wiecej jak to zrobic ale nistety reczna robotka mi pozostaje. |
|
|
Projektant CAD
2011-03-15, 13:09
Pomógł 0 raz(y).
|
przeciez tu chyba tez mozna uzyc opcji indent |
|
|
2011-03-15, 14:18
Pomógł 409 raz(y).
|
Teoretycznie można, ale... Odciśnięcie działa w przypadku stempla będącego bryłą - więc w tym konkretnym przypadku zanim ją uzyskasz trzeba wykonać kilka operacji, poza tym pochylenia itp. - moje rozwiązanie wydaje się bardziej zasadne w tym konkretnym przypadku. Ale oczywiście zgadza się, w starszych wersjach SW można to tak robić jak i pewnie na wiele innych sposobów. |