Autor | Wypowiedź |
SW 2011 SP5.0
2014-04-07, 11:08
Pomógł 6 raz(y).
|
Istnieją programy do automatycznego nestingu. W przypadku arkusza blachy można w pełnie wykorzystać dostępne miejsce do wycięcia żądanych kształtów. Czy słyszał ktoś o automatycznym doborze długości profili? Przykładowo mam kilkadziesiąt różnej długości profili do cięcia. Niech to będą profile zamknięte kwadratowe, ale mogą być dowolnie inne. Mamy określone długości handlowe 12 metrów / 6 metrów. Szukam programu, który automatycznie rozłoży pojedyncze profile na zadaną długość. Wynikiem będzie podanie ile belek należy zakupić. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2014-04-07, 13:03
Pomógł 406 raz(y).
|
Ja zrobiłbym to sobie w Excelu. Mając listę elementów ciętych, jestem w stanie już w SW sumować długości, więc taką tabelę zapisuje jako xls i tam dzielę przez dług. dostępne na rysnku. W wyniku otrzymasz, ile belek zakupić. Ale rozumiem to połowa sukcesu. Bo jak rozumiem, chodzi jeszcze i takie poukładanie elementów, żeby z danego kawałka np. 6m uzyskać jak najmniej odpadów. Takiego programu nie znam.. |
|
|
Wykonam każde makro w SolidWorks
2014-04-07, 17:43
Pomógł 12 raz(y).
|
Sprawdź program CutLogic 1D |
SW 2011 SP5.0
2014-05-10, 09:23
Pomógł 6 raz(y).
|
Podaje link do pobrania programu 1D Stock Cutter portable: http://www.portablefreeware.com/index.php?id=1768 Jest także wiele innych między innymi CutLogic 1D lub Cutting Optimization. Licencje do wyboru. |
|
|
2017-05-09, 12:31
Pomógł 0 raz(y).
|
Jeśli nadal masz problem z rozkładem profili na sztangi to mam rozwiązanie które zaspokoiło by Twoje potrzeby jednocześnie przynosząc wymierne korzyści. Program nazywa się STRUMIS - poza skutecznym nestingiem profili oferuje również efektywne zarządzanie odpadami, tworzenie wycen, automatyczne zamawianie materiałów czy rozkład konstrukcji na elementy wysyłkowe. Jeśli chciałbyś uzyskać więcej informacji pisz na priv. |
|
|