Autor | Wypowiedź |
Wykop studnię nim będziesz potrzebował wody
2013-04-23, 21:58
Pomógł 0 raz(y).
|
Hej Mam pewien problem do rozgryzienia, uczę się FSmlt i przeprowadzam przepływ zewnętrzny powietrza na belkę daną prędkością i konwertuje wyniki do SIMULATION i wykonuję zginanie elementu. Niestety wyniki naprężęń jak i ugięcia ni jak się mają siły, która pochodzi z prędkści na wzór wiatru: Fwiatru= 0.5 * ro * V^2 * S * Cx gdzie ro - gęstość V - prędkość wiatru S - pole powierzchni Cx - współczynik aerodynamiczny powierzchni Pomożecie? |
|
|
Engineer of old school
2013-04-23, 23:04
Pomógł 20 raz(y).
|
Ten wzór daje mocno przybliżone wyniki i raczej może służyć do porównania obciążeń z wartościami normowymi i nie odzwierciedla warunków przepływu. Zapytam jak Pan konwertuje wyniki do Symulation. Proszę podać jakieś parametry belki to się temu przyjżę bliżej. poniżej prosty przykład ![]() ![]() Inna sprawa czy wspłczynnik Cx ma prawidłową wartość i czy parametry powietrza są takie same i ostatnie, proszę zauważyć, że za belką wystepuje podciśnienie Wg moich obliczeń tego przypadku metodą którą Pan podał i SWSFlow błąd procentowy to 2.4%, a gdybym uwzglądnił wszystkie czynniki, to pewnie będzie mniejsszy. Sukcesów. Mechanika płynów nie jest łatwa. Pozdrowienia |
Wykop studnię nim będziesz potrzebował wody
2013-04-29, 10:59
Pomógł 0 raz(y).
|
Dziękuję za odpowiedź! Cx - 1.5 dla płaskiej ściany, na którą prostopadle wieje wiatr wynosi ro - 1.19 dla wiatru 20 stopni S - 4000x100 V - 40 m/s Jeżeli wcześnij wymieniony wzór jest przybliżony to jakiego zastosować? Co eksportu danyc do Simulation to: na głównym pasku> Flow Simuliation>Tools>Export Results to Simulation W Simulation >Nowe badanie statyczne>Obciążeniie zewnetrzne>Efekty Przepływu>Zaznaczam ptaszkiem "opcje ciśnienia płynu> po czym wybieram ten plik który dotyczy przepływu wcześniej wykonanego. Zazwyczaj plik 1.fld Po czym utwierdzam i przeprowadzam analizę zginania elementu. Pozdrawiam ! |
|
|
Engineer of old school
2013-04-30, 23:19
Pomógł 20 raz(y).
|
Dla płaskiej ściany, o wymiarach poprzecznych równym nieskończoności Cx=1 Dla ścian o wymiarach rzeczywistych waha się od 1.15 do 1.62, w zależności do stosunku boków, przy założeniu że grubość ściany czołowej jest pomijalnie mała tzn dwa rzędy wielkości mniejsza od wymiarów powirzchni.(0,01x4000 gęstoś powietrza w aeronautyce przyjmuje się 1,168kg/m3 przy ciśnieniu 100kPa i temp. 20stopni Celsjusza Lczba Reynodsa 0,62x10 do minus szóstej Proszę spojżeć jakie możliwości daje maniplacja współczynnikiem Cx. Rrzeczywisty współczynnik uzyskuje się podczas badań w tunelu aerodynamicznym. Liczenie wg tego wzoru sprawi, że będzie Pan po bezpiecznej stronie wytrzymałości. Proszę też sobie porównać wartości naprężeń belki . |
Engineer of old school
2013-05-03, 02:26
Pomógł 20 raz(y).
|
Panie Zbyszku, długo się zastanawiałem nad rozbieżnością wyników jaką Pan otrzymuje. Ja po dogłębnej analizie tematu uzyskałem różnice rzędu 0.2%. Myslę, że wiem, gdzie Pan popełnił błąd. Podstawiajac do wzoru przyjął Pan gęstość powietrz 1.19 otóż SW Flow przyjmuje standarodowo gęstość powietrza 1.0 i otrzymuje Pan wyniki jakie Pan otrzymuje. Tu należy ustawić parametry powietrza ![]() A w budownictwie jest obowiazująca norma, okreslająca sposób wyznaczania obciażeń od wiatru |