Autor | Wypowiedź |
:)
2018-01-24, 19:08
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące możliwości oprogramowania SW2017. Opiszę to w sposób punktowy co chciałbym zrobić: 1. Stworzyć bryłę o znanym wymiarze i kształcie. 2. Stworzyć na powierzchniach bryły prostą siatkę (rysunek poglądowy w załączniku) 3. Do każdego punktu na siatce przypisać przemieszczenie liniowe w kierunkach +/- XYZ. 4. Na pionowym odcinkach siatki między ich górą a dołem dla całego odcinka nadać przemieszczenie kątowe względem osi XYZ (na rysunku poglądowym jest to zaznaczone jako odcinek |AB|, który ma być obracany odpowiednio w osiach) 5. Wygenerowanie końcowego wymiaru bryły a następnie porównanie go z początkową bryłą. I tu moje pytanie: Czy w SW2017 istnieje możliwość wykonania takiej symulacji ? rys. pogladowy https://ibb.co/hg61rw |
|
|
Engineer of old school
2018-01-24, 19:51
Pomógł 20 raz(y).
|
Nie da się, ponieważ wartości przemieszczeń można przypisać do elementów modelu,ale nie do siatki |
|
|
2018-01-24, 20:07
Pomógł 0 raz(y).
|
Dziękuje za odpowiedź. W takim razie załóżmy że wygenerowałem prostą bryłę przez wyciągnięcie kwadratu. Jakiej funkcji użyć na modelu żeby go podzielić i te fragmenty jedynie przemieszczać ? Chodzi mniej więcej na taki podział jak na rys i wybrane punkty modelu przemieszczać. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2018-01-24, 21:16
Pomógł 406 raz(y).
|
Ale rozmawiamy o podziale na bryły i przypisaniu im przemieszczeń czy podziale na elementy skończone (mesh) i im przypisaniu? Podział pierwszy można wykonać za pomocą Wstaw > operacje > podziel. Tylko dzieląc w ten sposób program i tak domyślnie doda kontakt wiązany ponieważ klocki będą się stykać. Podział na siatkę może zrobić linią podziałową. Przemieszczenia/obroty dla każdej osi definiuje się w obciążenia > Zaawansowane. Ale po co w sumie do tego Simulation, obrócić i przesunąć klocki można bez Simulation. |
|
|
2018-01-24, 22:09
Pomógł 0 raz(y).
|
Witaj. Przyznam się że dopiero zaczynam przygodę z SW. Problem jaki chcę rozwiązać to odwzorowanie odkształcenia powierzchni znając przemieszczenia punktów na tej powierzchni. Mój Promotor wymyślił takie zagadnienie i żebym do tego wykorzystał możliwości zasymulowania w SW. Przyznam że nie wiem jak się za to zabrać. Zasugerowane metody postaram się sprawdzić. |
|
|