Autor | Wypowiedź |
Konstuowanie to moja pasja
2018-03-31, 11:34
Pomógł 2 raz(y).
|
Cześć chciałem podpytać które z połączeń jest lepszym w symulacji? A może inaczej w jakich sytuacjach stosować transfer bezpośredni a w jakich połączenie sztywne. Z góry dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam |
|
|
Engineer of old school
2018-04-02, 09:55
Pomógł 20 raz(y).
|
Zasadniczo to bez znaczenia. Transfer bezpośredni to mniejszy model. Do zastosowania gdy znamy wartości i charakter obciążeń. Połączenie sztywne, gdy chcemy uwzględnić jedynie oddziaływanie elementu, nie obliczając go, a jest on na tyle złożony, że model znacząco by się powiększył.Wtedy też element którego oddziaływanie chcemy uwzględnić traktujemy jako sztywny. |
|
|
2018-04-02, 21:17
Pomógł 2 raz(y).
|
Dzieki za odpowiedź. Mój model wyglada tak: do obliczeń przyjąłem: Sam napęd ("silnik") i koła po których przewija się lina mnie nie interesuje. Teraz pytanie jak przyłożyć siły: jako transfer czy połączenie sztywne. Czytając help i odpowiedź kolegi chyba lepszy będzie transfer bezpośredni. Dobrze myślę?? |
|
|
Engineer of old school
2018-04-03, 11:21
Pomógł 20 raz(y).
|
Dobrze myślisz. Oczywiśćie siły musisz wyliczyć ręcznie. Elementy złączne zdefiniuj jako złącza śrubowe albo usuń z modelu. Jeśli zdefiniujesz je jako złącze to musisz pamiętać o zdefiniowaniu kontaktów |
|
|
2018-04-07, 23:01
Pomógł 2 raz(y).
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi. kontakty (bez penetracji) i elementy złączne zdefiniowane w symulacji. Jeszcze raz bardzo dziękuję |
|
|