Autor | Wypowiedź |
2012-03-27, 21:53
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam ponownie! Mam problem bardziej natury wytrzymałości materiałów. Otóż przeszukałem internet w poszukiwaniu gotowego materiału do biblioteki SW stali szybkotnącej SW7M (HSS), znalazlem wiele darmowych bibliotek ale w zadnej nie ma stali szybkotnacej (płatne to wydatek 100$ za jeden materiał i nie ma gwarancji ze bedzie to dokladnie to o co mi chodzi). Postanowiłem więc samemu wprowadzić materiał. I po kilkunastu godzinach poszukiwań udało mi sie zebrać wszystkie parametry oprocz granicy plastycznosci i wytrzymałości na rozciąganie (w mojej symulacji parametry niezbedne) nie wiem czemu ale nigdzie w katalogach itp dla stali szybkotnacej tych parametrów sie nie podaje (sprawdzilem tez wiele ksiazek z tematyki), podawany jest tylko parametr twardości HRC. Nie wiem czy źle szukam, ale materiałoznawstwo nigdy nie było moją mocna strona. Jeżeli ktoś jest mi w stanie pomóc to bedzie wdzięczny. Pozdrawiam |
|
|
..
2012-03-28, 22:34
Pomógł 3 raz(y).
|
Hej. W skrócie (bo mam zepsutą klawiaturę w "laptoku") >>http://www.stahlberater.de/alternativen/1.3343?gclid=CLfHw_-3iq8CFcZb3wodSFH1_A pozdro Łukasz |
2012-03-30, 17:22
Pomógł 0 raz(y).
|
Przydałoby sie niemiecki, ale idzie sie połapac. Ja strzeliłem ze granica to 2150 MPa, wiec bylem blisko. Wielkie dzieki taka strona to skarb. |
|
|