Autor | Wypowiedź |
2019-10-28, 08:19
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam czy jest możliwość aby w obrazie renderowania była pokazana spoina? W złożeniu mam spoiny widoczne wszystko jest a jak robię render to spoiny brak. Czy jest coś co trzeba ustawić w opcjach? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2019-10-28, 13:17
Pomógł 406 raz(y).
|
Ale co to za spoina, geometryczna? Normalnie się renderuje, ale dobrze jest czołu spoiny ustawić odpowiednie wykończenie (chropowatość) by realistycznie wyglądało. |
|
|
2019-10-29, 08:31
Pomógł 0 raz(y).
|
Mam o to taki model kolana na którym są spoiny a chce wykonać do katalogu realistyczny widok tego kolana, jak daje okno podgladu renderu to spoina znika poźniej robie ostateczne renderowanie i też nie ma spoiny (solidworks 2014). Chcę podkreślić że jest to złożenie |
|
|
2019-10-29, 09:44
Pomógł 406 raz(y).
|
To jest spoina tylko wizualna, nie jest obiektem (nie ma ścian, nie da się jej ciąć i nadawać tekstury). Więc takiego modelu nie zrenderujemy... |
|
|
2019-10-29, 09:55
Pomógł 0 raz(y).
|
a jest jakaś opcja aby urealnić widok spoin ? Jakieś inne rozwiązanie tego problemu? |
|
|
2019-10-29, 12:19
Pomógł 406 raz(y).
|
Jest drugi (starszy) typ spoiny, trzeba ją dodać na pasek. Ona tworzy obiekt 3D, ale nie pospawamy nią narożników zewn. Ładnie wyjdzie spaw rura do ściany płaskiej pachwiną - ale nic więcej. Jakbym musiał to zrenderować dodałbym fazy albo zaokrąglenie promieniem Rho (wypłaszczone) i nadałbym ścianom materiał metaliczny. Jednak by wyglądało to jak spoina trzeba wybrać wykończenie z pliku - takie naprzemienne łezki czarno-białe. To spowoduje, że spoina będzie po zrenderowaniu miała takie ślady jak po prawdziwym spawie. Chyba, że szlifowane... ta takie wykończenie jest wbudowane. |
|
|
2019-10-30, 21:03
Pomógł 406 raz(y).
|
http://tmcdesignworks.com/blog/2017/06/29/rendering-weld-beads-in-photoview-360/ i mój przykładzik na szybko |
|
|