Autor | Wypowiedź |
2013-03-26, 08:27
Pomógł 0 raz(y).
|
Staram sie narysowac prekladnie Glesona. Uzylem tabeli konfiguracji, do ktorej wczytuje srednice kola bazowego, dziele to na 2 i chce uzyc jako wspolczynnik do involute, ktory jest rysowany splinem wyznaczonym rownaniem. Z Wikipedia: ,where is the radius of the circle and is an angle parameter in radians () . Wiec moje pytanie: Jak wpisac "a" bedace zczytaniem wymiaru do design table do rownania splain?? Mam nadzieje ze wmiare wyjasnilem o co chodzi. Dzieki za pomoc |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2013-03-26, 09:28
Pomógł 406 raz(y).
|
No przecież w tabeli można bezpośrednio wczytywać wymiary jako np. D1@wyciągnięcie6. Więc w czym jest problem? Trzeba ułożyć w Excelu zależności na kolumnach i gotowe. A może krzywa oparta na równaniu? |
|
|
2013-03-26, 09:42
Pomógł 0 raz(y).
|
No wlasnie chodzi o to by zrobic to na rownaniach uzywajac zamiast parametru "a" , D1@Sketch1 Np: D1@Sketch1*(COS(T)+(T)*SIN(T)), ale jak tak wpisze to marudzi na czerwono, czy jest jakas mozliwosc zrobic to w rownaniu, czy trzeba przygotowac w excellu a potem wczytac do SW?? |
|
|
2013-03-26, 10:23
Pomógł 406 raz(y).
|
Może chodzi o to, że nazwa wymiaru musi być w cudzysłowie... Np: "D1@Sketch1"*(COS(T)+(T)*SIN(T)), |
|
|
2013-03-26, 10:28
Pomógł 0 raz(y).
|
Nad czyms taki mozna duzo czasu stracic. A takie proste:) Dzieki sliczne Korzystajac z okazji, chce zasymulowac prace przekladni Gleasona i zobaczyc naprezenia na zebach. Jak to zrobic w SW simulations?? |
|
|
2013-03-26, 10:30
Pomógł 406 raz(y).
|
Zbyt ogólne pytanie. Trzeba dodać materiał, umocowania, obciążenie, ustawić warunki kontaktu, dobrać siatkę... |
|
|
2013-03-26, 10:57
Pomógł 0 raz(y).
|
Material, siatka - ok umocowanie i obciazenie. oba elementy powinny krecic sie wokol wlasnej osi, zebatka napedza (czyli moment), zebnik ma jakies obciazenie ( czy mozna to zasymulowac sprezynami ) warunki kontaktu ( i tu niejeden zeby zjadl:) ) - no wlasnie jak okreslic?? warunki kontaktu, a i czy moge uzyc symetrii by amniejszyc obliczenia?? |
|
|
Engineer of old school
2013-03-26, 23:28
Pomógł 20 raz(y).
|
Ja bym zaczął od badania ruchu i przeniósł obciążenia do simulaton |
|
|
2013-03-28, 11:03
Pomógł 0 raz(y).
|
SzP Jacku, a jak......? Mam ruch zasymulowany w motion. Moment napedowy ( silnik) na Pinion (Zebatka??), a potem para kontaktowa i "Basic Motion"(Symulacja ruchu??) jako typ badania w rezultacie Zebatka napedza Zebnik. Ale nie mam pojecia jak to przeniesc do Simulation - pomocy:) PS: Przeprasza za wplatany angielski, ale taka mam wersje SW i nie jestem pewien jaki jest tego odpowiednik. |
|
|
Engineer of old school
2013-03-29, 19:46
Pomógł 20 raz(y).
|
Należy wybrać "analiza ruchu" najniżej na liście rozwijalnej. Pokażą się trzy dodatkowe ikony po prawej stronie menu analizy ruchu 1. Trzecia od prawej "ustawienia symulacji" wybieramy element do obliczeń i definiujemy przedział czasowy (tylko taki jaki jest niezbędny, z uwagi na czas trwania obliczeń 2. Druga od prawej "obliczenia wyników symulacji" uruchamia solver 3. Pierwsza od prawej "wyniki" W opcji "Basic Motion" nie można definiować warunków współpracy elementów np tarcia Należy wyedytować kontakt obiektu i dodać odpowiednie współczynniki Teraz przechodzimy do Simulation - z menu głównego wybieramy "import obciążenia w ruchu" polecam przeczytać pomoc przy tym poleceniu, tok postępowania jest dobrze opisany Jeszcze jedna uwaga: do koła czynnego przypisać napęd, a do koła biernego moment obrotowy skierowany przeciwnie do kierunku obrotu wartość momentu wyliczona wg mocy jaka przekładnia ma przeniesć ze znanego wszystkim inżynierom mechanikom wzoru |
|
|
2013-04-14, 10:54
Pomógł 0 raz(y).
|
Slicznie dziekuje, nawet nie wiedzialem za da sie tak zrobic |
|
|