Autor | Wypowiedź |
Ewski
2010-02-08, 08:34
Pomógł 2 raz(y).
|
WITAM !!! Mam takie pytanie. Mam skomplikowany detal zaimportowany z innego programu. Jest to walizka, o nieregularnych kształtach. Chciałbym odwzorować, jej ścinkę w przekroju. Czyli odrysować jej kształt, będąc w jej przekroju. Nie wiem jak to zrobić. Szkic nie chce mi się zrobić na płaszczyźnie przecięcia, bo ściana jest nie aktywna. Czy mam jakoś wprowadzić dodatkową płaszczyznę ? |
Panienka do wszystkiego
2010-02-08, 10:55
Pomógł 66 raz(y).
|
Witam, zrob dodatkowa konfiguracje, przetnij "na zywo" walizke na pol ( szkic, wytnij), zaznacz przekroj, nowy szkic i nacisnij taka ikonke z szescianem, gdzie przednia, pionowy krawedz jest niebieska. Pozdr. tomek |
Ewski
2010-02-08, 11:12
Pomógł 2 raz(y).
|
wielkie dzięki |
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2010-02-08, 12:34
Pomógł 406 raz(y).
|
Apropo, Jest takie narzędzie jak ruchoma płaszczyzna przekroju - pod prawym klawiszem po kliknięciu na płaszczyźnie. Umożliwia edycję szkicu będącego przecięciem wybranej płaszczyzny oraz modelu. Oczywiście konfigracja - o czym pisał Tomek - jest bardzo dobrym rozwiązaniem, nieraz jedynym. Ja często stosuję też krzywą przecięcia aby wydobyć szkic do dalszej obróbki, które znajduje się gdzieś wewnątrz. |