Autor | Wypowiedź |
Użytkownik usunięty
|
|
|
Często mam tak że przy funkcji Zawijaj nie mogę zaznaczyć powierzchni na którj ma być np wytłoczony jakiś kształt. Czy ta funkcja wymaga spełnienia jakichś szczególnych warunków? narysowałem zwykłą półkulę i na płaskiej pow. jakiś prosty szkic i nic |
|
|
DPStoday.pl | CSWI CSWE SOLIDWORKS Aplication Elite
2014-01-27, 13:50
Pomógł 18 raz(y).
|
Witaj, Opcja zawijaj działa tylko na powierzchnie walcowe. Wymóg jaki musi być spełnione jeszcze to długość szkicu, który ma być zawinięty wokoło bryły. Szkic musi być zamknięty tzn. tworzyć kontur, a nie kilka linii. |
|
|
2014-01-27, 14:42
Pomógł 18 raz(y).
|
...można oszukać troszkę zawijając na kuli której powierzchnia powstała z obrotu nie łuku lecz splajnu...przekonwertuj łuk na splajn : menu narzędzia>>narzędzia splajnu>>dopasuj splajn..i w ten sposób utwórz kule..operacja zawijaj powinna zakończyć się sukcesem;) |
Użytkownik usunięty
|
|
|
nie działa |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2014-01-27, 21:35
Pomógł 406 raz(y).
|
http://www.szkoleniasolidworks.pl/?k=tips_trics Oprócz standardowej opcji zawijania na stożku i walcu można zawijać szkice na innych bryłach obrotowych, w tym na kuli. W tym celu należy: 1. utworzyć obiekt obrotowy docelowy. 2. wstawić nowy szkic na tej samej płaszczyźnie co poprzednio i odsuwając o daną wartość należy dopasować splajn (nowy obiekt powinien się zawierać w poprzednim). 3. obrócić ponownie nowy szkic a w operacji obrót odznaczyć scalanie wyników. 4. używając operacji zawijaj rzutować tekst lub inny szkic na ścianę drugiej (wewnętrznej) bryły. 5. scalić obiekty operacją Boole'a połącz. |
|
|
2014-01-30, 16:57
Pomógł 18 raz(y).
|
...na prośbę Krzysztofa moja "oszukańcza" wersja;)...zasada ta sama co u Pawła tylko wykorzystując jeden obiekt ...pozdrawiam! |
Użytkownik usunięty
|
|
|
dzięki działa, ale jeżeli to nie jest kula /środek łuku nie jest styczny z osią obrotu/ nie wyjdzie |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2014-01-30, 20:41
Pomógł 406 raz(y).
|
Wyjdzie wszystko, zawijałem na butelkach różne wzory, oczywiście trzeba mieć świadomość, że od krzywizny zależy sposób "rozciągnięcia" zawijanego kształtu. |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
|
Na którym etapie jest błąd? Ukryłem zewnętrzny kształt i próbowałem zrzutować na wewnętrzny ale się nie udało |
|
|
2014-02-02, 18:21
Pomógł 18 raz(y).
|
Wydaje mi się że zabrakło konwersji łuku na splajn tworząc wewnętrzny obiekt... |