Autor | Wypowiedź |
2016-07-31, 08:34
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, mam problem z wykonaniem zębatki. Zębatki mają nachodzić na siebie i zsuwać się. Więc potrzebne są prowadnice, wykonałem niepełne prowadnice. Te zębatki są jednokierunkowe, a mają być dwukierunkowe. Wykonałem to operacją wycięcia po spirali. Brakuje tu stopniowego zejścia w dół. Czym takie coś wykonać ? Dodam jeszcze jak wykonuję nacięcia. Problem w tym iż zamiast wykonać się 1/4 wycięcia wycina się 1/2. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2016-08-01, 13:16
Pomógł 406 raz(y).
|
Jak to ostatecznie ma wyglądać, jakiś rys. techniczny do tego masz? Nie wiem czy nie lepiej będzie zrobić te stopnie powierzchniami, które łatwiej jest formować ponieważ nie mają grubości. A w przypadku brył tworzą się różne zawijasy. |
|
|
2016-08-02, 11:46
Pomógł 0 raz(y).
|
Ma wyglądać tak jak pierwszy rysunek. Koło podzielone jest na cztery sektory, mi wyszły tylko dwa. Dwie te same zębatki są do siebie ustawione czołowo i mają się zsuwać i wsuwać w ten sam sposób. Tutaj zsuwają się i spadają ponieważ nie ma płaszczyzny zejścia. Mam nadzieję iż to zrozumiałe o co mi chodzi. Na poniższym rysunku masz zdjęcia tych zębatek jak pracują względem siebie. Mogą pracować w jednym kierunku (odpychać się). W drugim kierunku już nie pracują, bo się zablokują. |
|
|
2016-08-06, 09:29
Pomógł 0 raz(y).
|
Użyłem operacji wycięcia po profilach, w osi ustawiłem mały trójkąt i na zewnątrz duży. Wyszło prawie zadowalająco, niestety płaszczyzny nie przylegają do siebie idealnie jak na poniższym rysunku testowym. Da się to poprawić ? Ściany powinny być proste a widać lekkie łuki. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2016-08-06, 13:37
Pomógł 406 raz(y).
|
Ściany nigdy nie będą proste...Potestuj. A jeżeli ma dokładnie przylegać to wykonaj jeden z obiektów poprzez odciśnięcie (względnie odejmowanie - Boole'a). |
|
|