Autor | Wypowiedź |
2018-11-30, 15:07
Pomógł 18 raz(y).
|
Może niejasno w temacie się wyraziłem, ale chodzi mi o coś takiego: Mam powiedzmy model zbiornika (a w zasadzie cieczy w nim) o pojemności 1000 L. Zbiornik jest nieregularny (inaczej nie byłoby pytania :-) Chcę się dowiedzieć, co ile milimetrów muszę ciąć ciecz, żeby mieć np. 100L, 200L, 300L, 400L, itd. Można to zrobić na piechotę metodą prób i błędów, no ale nie tędy droga. Próbuję też inną metodą, ale to z kolei generuje całą masę konfiguracji, na pewno jest prostszy sposób. Teraz robię to tak, że mam szkic cięcia od dna, powiedzmy wymiar L1 ma 1000mm. Model ma też właściwość "Pojemność", w litrach. Tworzę tabelę konfiguracji, dodaję w niej wymiar L1. Następnie w tabeli tworzę przez przeciągnięcie jak w excelu kolejne konfiguracje dla L1, ze skokiem 5mm. Czyli ostatecznie mam 200 konfiguracji. Wychodzę z tabeli, wchodzę raz jeszcze, kreator pyta jaką właściwość dodać, dodaję "Pojemność". Wychodzę, przebudowuję wszystkie konfiguracje i mam. Tyle, że to czasochłonne, pewnie naokoło no i jak wspomniałem mam 200 konfiguracji, z czego mniej więcej trafionych w punkt tylko 10. Jakaś metoda na to? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2018-11-30, 21:46
Pomógł 406 raz(y).
|
Można to sprawdzić za pomocą badania projektu. Jeżeli mi czas pozwoli może jakiś filmik w weekend popełnię na ten temat. Używam tego projektując butelki czy kanistry do znajdowania oczekiwanego poziomu płynu. |
|
|
2018-12-01, 09:23
Pomógł 18 raz(y).
|
Byłbym zobowiązany, chociaż za opis jak do tego podejść w kilku zdaniach. |
|
|
2018-12-01, 21:59
Pomógł 406 raz(y).
|
Zgodnie z obietnicą https://youtu.be/LLZESkLAyh8 |
|
|
2018-12-03, 07:43
Pomógł 18 raz(y).
|
Dziękuję bardzo. Przyda się na przyszłość :-) Tym razem pozostanę przy "starej" metodzie, jest jednak szybsza, scenariusze długo się liczą. I jeszcze dodam pytanie - jak zaprząc do pracy te scenariusze, aby uzyskać za jednym zamachem wynik dla np. 100 litrów cieczy, 200, 300? Bo zdefiniowałem 3 sensory o takich właśnie parametrach, ale liczy się tylko jeden . |
|
|
2018-12-03, 09:04
Pomógł 406 raz(y).
|
Wydaje mi się, że trzeba oddzielnie liczyć dla każdego sensora - ale ponieważ niegdy nie potrzebowałem używać więcej niż jednego, to nie szukałem obejścia. A że się długo liczy - liczy się dokładnie tak samo, jak przy ręcznej zmianie danego parametru. Jeżeli scenariuszy jest mniej to idzie to szybciej. O ile w zbiornikach wyobrażam sobie liczenie poprzez sumę objętości poszczególnych sekcji, to w butelkach nieregularnych nie ma takiej opcji. Oczywiście można tego nie używać i ręcznie celować do skutku. Mi to odpowiada, bo nieraz do optymalizacji używam kilku parametrów (żeby uzyskać daną objętość zmieniam np. wysokość, szerokość podstawy itp.) |
|
|