Autor | Wypowiedź |
2020-10-15, 12:38
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam. Mam mały problem. Postanowiłem dodać sobie podcięcia obróbkowe dla wałów (podcięcia A,B itd.) do biblioteki operacji, żeby przyspieszyć proces projektowania. Okazuje się, że mogę wstawić takie podcięcie tylko z jednej strony np. z prawej - podczas próby wstawienia operacji z drugiej strony, wyskakuje błąd. Sugerując się filmem: https://www.youtube.com/watch?v=aLhXhke1wO8&ab_channel=Dariusz%C5%BBebrowski widać, że autor zrobił podcięcie wielostronne, które jak się domyślam jest uniwersalne i można je wstawić z obu stron. Ktoś może podpowiedzieć jaki jest tok postępowania aby stworzyć operacje podcięcia, która działałaby z obu stron? Szukałem w internecie ale niestety nie znalazłem artykułu/filmu na którym ktoś robił by takie podcięcie obustronne. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2020-10-15, 13:47
Pomógł 409 raz(y).
|
Trudno w ciemno powiedzieć, dlaczego jest błąd. Najlepiej się uniezależnić od układu współrzędnych i kierunków pion/poziom. Czyli lepiej używać relacji prostopadle, równolegle, współliniowo odnosząc się do krawędzi modelu. Nie wiemy też jakie odniesienia zostały wybrane. Załącz tutaj tę operację albo chociaż jakieś screeny. |
|
|
wsparcie tech, audyty, szkolenia
2020-10-16, 10:20
Pomógł 10 raz(y).
|
Cześć, zobacz ten artykuł odnośnie operacji z biblioteki: https://solidmania.com/solidworks-operacje-biblioteki/ Pozdrawiam, Kajetan |
|
|
2020-10-16, 14:00
Pomógł 0 raz(y).
|
Takie mam odniesienia. Wstawia tylko z jednej strony np. prawej ( zależy jak patrzeć ) z drugiej nie chce.![]() |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2020-10-16, 16:26
Pomógł 409 raz(y).
|
No to trzeba sprawdzić, dlaczego nie chce. Pewnie szkic wypada poza modelem, gdyż nie rozróżnia kierunku plus/minus. Jeżeli da się wstawić operację z błędem, należy edytować szkic i zobaczyć w jakim jest miejscu. Po tym można się zorientować, czy problem leży w wymiarach czy relacjach. Można jeszcze to tak zweryfikować, że po kliknięciu PPM na ost. operacji wybierasz usuń z biblioteki i zostają szkic3D, układ i płaszczyzna. Wstaw tylko je po tej drugiej stronie wałka i zobacz, czy są poprawnie wstawiane i jak należałoby zdefiniować szkic, żeby był poprawny. Na tej podstawie popraw wymiary/relacje. |
|
|