Autor | Wypowiedź |
2011-03-03, 18:16
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, Po paru latach przerwy wracam do solida. Albo świat się zmienił albo mi się cos miesza, wydaje mi się że kiedyś robiłem takie rzeczy już wcześniej w solidzie, do rzeczy: rysuje całość, posiada to elementy zależne od siebie (jedno rusza drugie)...chce narysować całość jako part a potem podzielić i zapisać to na poszczególne party i wrzucić do złożenia żeby sprawdzić jak będzie działało. Ni cholere nie moge tego zrobić, da się coś takiego w nowych solidach? mam 2010 wersje. Próbowałem kopiować między plikami (partami) ale mi nie pozwala .. Prosze o pomoc, przecież to sie musi dać bo inaczej program byłby mooocno ograniczony z góry dziękuje |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2011-03-03, 18:54
Pomógł 406 raz(y).
|
Ale co konkretnie jest problemem? |
|
|
Panienka do wszystkiego
2011-03-03, 22:33
Pomógł 66 raz(y).
|
Czesc, chce narysować całość jako part a potem podzielić i zapisać to na poszczególne party i wrzucić do złożenia żeby sprawdzić jak będzie działało. nie tedy droga - nic z tego nie bedzie...Idziesz do Warszawy przez Paryz. Prosze o pomoc, przecież to sie musi dać bo inaczej program byłby mooocno ograniczony i tu jestes w bledzie - narysuj w zlozeniu szkic bazowy, potem wstawiaj czesci ( nowe ) do zlozenia z nadaniem nazwy. Polacz je wiazaniani i po krzyku. Jak chcesz dalej isc przez Paryz, to po kolei pousuwaj niescalone bryly (a jak znam zycie sa one po czesci scalone) w Twoim parcie pozapisuj odpowiednio i powrzucaj do zlozenia. Pozdr. tomek |
|
|
2011-03-04, 09:02
Pomógł 406 raz(y).
|
wojciech wojciech Witam, Po paru latach przerwy wracam do solida. Albo świat się zmienił albo mi się cos miesza, wydaje mi się że kiedyś robiłem takie rzeczy już wcześniej w solidzie, do rzeczy: rysuje całość, posiada to elementy zależne od siebie (jedno rusza drugie)...chce narysować całość jako part a potem podzielić i zapisać to na poszczególne party i wrzucić do złożenia żeby sprawdzić jak będzie działało. Ni cholere nie moge tego zrobić, da się coś takiego w nowych solidach? mam 2010 wersje. Próbowałem kopiować między plikami (partami) ale mi nie pozwala .. Prosze o pomoc, przecież to sie musi dać bo inaczej program byłby mooocno ograniczony z góry dziękuje Ale czego nie da się zrobić? Narysować, podzielić, zapisać do złożenia, wprawić w ruch??? Można projektować części (jak np. obudowy z tworzyw) jako jeden part, później go podzielić na wiele brył a nastepnie całość zapisać (w kontekście) do złożenia. Oczywiście będzie się to aktualizowało. Jeżeli chodzi o ruchome części to można bezpośrednio w złożeniu wstawić układ i tam na bazie bloków 2D budować mechnizmy oparte na tym layoucie. Oczywiście można z nich utworzyć następnie części trójwymiarowe. Pytanie jest na tyle ogólne, że nie można Ci inaczej pomóc... |
|
|
Mechanical Engineer
2011-03-04, 12:33
Pomógł 3 raz(y).
|
Witam, moim zdaniem kolega chce zrobic czesc wieloobiektowa i pozniej te obiekty powrzucac do czesci,pozapisywac i zrobic z tego zlozenie. Jesli o to chodzi to trzeba rozwinac folder z obiektami kliknac prawym na kazdy z obiektow i wybrac opcje wstaw do nowej czesci. |
|
|
2011-03-04, 13:07
Pomógł 406 raz(y).
|
@Marcinie, Kto klikałby na każdy obiekt, że nie wspomne o poskładaniu złożenia - robi się to inaczej... Zapisuje się wszystkie części składowe i tworzy złożenie w jednej operacji. |
|
|
Mechanical Engineer
2011-03-04, 15:03
Pomógł 3 raz(y).
|
No prosze, to dowiedzialem sie czegos nowego:) |
|
|
2011-03-06, 19:44
Pomógł 0 raz(y).
|
witam, przepraszam że tak późno odpisuje ale ciężki weekend był ;) . Dziękuje wszystkim za pomoc. Metodą dzielenia brył (tak że sie pokazują w menadzerze kilka różnych brył) podziałało. Nie pamietam czy na studiach coś takiego robiłem ale to w każdym bądź razie daje radę. Rysuję ramę rowerową z tylnią amortyzacją i po prostu chce rysować wg szkiców ręcznych jeden part a potem każdy łacznik/element ruchomy wyciąc jako osobny part i wrzucić w złożenie i zobaczyć jak się będzie uginała. Jak urodzi się cos ciekawego to się pochwalę tu. Ktoś rysował amortyzacje rowerową? uginające sie sprężyny itp? Jeszcze raz thx Panowie za pomoc ;) |
|
|
2011-03-06, 19:44
Pomógł 0 raz(y).
|
|
|
|
2011-03-06, 21:46
Pomógł 406 raz(y).
|
Skoro elementy są ruchome to może warto się przyjżeć blokom i tzw. układowi w złożeniu. Można zbudować uproszczony model ale jednocześnie można utworzyć idąc dalej bryły/części z poszczególnych bloków. Co do techniki, nie jestem przekonany, że projektowanie tego w obrąbie części jest dobrym podjeściem. W szczególności dlatego, że całość jest ruchoma. Może lepiej jest wstawić szkic - layout - do złożenia a następnie wstawiając nowe części (wirtualne komponenty) budować kolejno ramę. Technika z podziałem na obietky ma głównie zastosowanie w przypadku elementów z tworzyw, jak np. myszka komputerowa, gdzie nie ma innej możlowości... |
|
|