SolidWorks >> Modelowanie części >> Równania Solidworks
Autor Wypowiedź
2024-10-17, 12:20
Pomógł 0 raz(y).
Witam, piszę bo kompletnie nie wiem jak połączyć zmienne globalne z równań z moimi bryłami w Solidworks. Może mam jakąś funkcję wyłączoną. Gdy zmieniam wartość parametrów na podstawie których wylicza mi pewne równania, to w polu "wyznacza wartość" pokazuje mi dokładnie to co chciałem uzyskać, i w polu zmienne globalne mam wpisane dokładnie te same litery co na szkicu w miejscu gdzie chcę aby mi się zmieniało i przebudowywało bryłę, ale NIC SIĘ NIE DZIEJE. Jeśli otworzę ten szkic, kliknę dwukrotnie na linię wymiarową, to otwiera mi się to okienko gdzie mogę wprowadzać właśnie zmienną globalną i wtedy dopiero pokazuje mi właściwą wartość, akceptuje ptaszkiem i mam przebudowaną bryłę dokładnie tak jak chciałem, ale to przecież nie chodzi o to żebym musiał klikać wszystkie operacje i szkice otwierać każdy wymiar i wtedy dopiero żeby mi przebudowywało bryłę. Tak samo nie chce mi kompletnie działać polecenie ukryj/pokaż operację podejrzewam że z tego samego powodu skoro zmienne globalne swoją drogą a bryła swoją. Proszę powiedzcie mi jak to rozwiązać bo mi się już mózg skończył

CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2024-10-20, 12:57
Pomógł 406 raz(y).
Polecam przejrzeć help programu, materiały na YT.

Bez obrazka, jak to wygląda trudno się odnieść.

A warunkowe tworzy się tak:

promień@Szkic1=(IIf(“grubość@Szkic1″ mniejsze od 4,2*”grubość@Szkic1″, 2.5*”grubość@Szkic1”)), co oznacza, że dla grubości profilu mniejszej od 4mm promienie zostają ustalone na dwukrotną wartość grubości, jeżeli jednak grubość będzie większa lub równa 4mm – promienie zostają powiększone 2 i pół razy.

PSWUG

Strefa Resellera

Publikuj

Społeczność

Ankieta

Linki

RSS

BOT