Autor | Wypowiedź |
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Witam, Skonfigurowałem prawie cały szablon brakuje mi tylko dwa elementy do skonfigurowania. Chciałbym aby w szablonie rysunku wyskakiwała automatycznie liczna części która znajduje się w złożeniu lub LIŚCIE MATERIAŁÓW(standardowo pobiera z szablonu części). Druga sprawa to nazwa rysunku którą chce aby pobierał automatycznie z LISTY MATERIAŁÓW Numer rysunku różni się u mnie od nazwy części którą potrafię skonfigurować. Proszę odpowiedź jak to zrobić. Może pobierać dane np z tabeli z excel jak to jest możliwe. Pozdrowienia Roman P.S. Załączam screeny, które łatwiej objaśnią sytuację. |
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2009-12-22, 22:58
Pomógł 409 raz(y).
|
Co do ilosci to jasna sprawa, ale opis? Przeciez kazda czesc ma swoj wlasny opis, to ktory ma byc w tabeli? A wracajac do ilosci, mozna dodac nowy wiersz i zsumowac ilosc czesci. Ten wpis teraz nalezaloby wstawic do tabeli. Nie wiem czy jest mozliwosc by bezposrednio pobrac ilosc wszystkich czesci, ale raczej nie wydaje mi sie to prawdopodobne, gdyz w zlozeniu moga byc podzlozenia itd, w zwiazku z czym jest mozliwosc rozroznienia tego w tabeli (BOM) jako wciete zlozenia - wiec jak wowczas program mialby zliczac te czesci lub podzlozenia? Moze wrzuce jakis screen jutro :) |
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
JAK OPIS MIAŁEM NA MYŚLI PRZYKŁAD UŻYTY W SCREEN'IE . NAPRAWDĘ U MNIE NAZYWA SIĘ TO NUMER RYSUNKU, KTÓRY SIĘ RÓŻNI OD NAZWY RYSUNKU KTÓRA JEST POBIERANA AUTOMATYCZNIE (Screen- "Ceownik po 1"). JEŚLI JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ TO PROSZĘ NAPISAĆ CZY MOŻLIWE JEST ABY DO TABELKI POBIERAŁ DANE ZAŁÓŻMY Z ARKUSZA EXCEL, WTEDY STWORZĘ SOBIE ARKUSZ. |
2009-12-23, 18:27
Pomógł 409 raz(y).
|
W edycji formatu arkusza trzeba dodac polaczena wlasciwosc z modelem, w przypadku wlasciwosci opis definiowanej recznie w modelu nie ma najmniejszego problemu. ![]() Jednak ilosc nie bedzie tak latwo. Rozumiem, ze powyzsze informacje maja wedrowac do tabelki rys. danej czesci? Jezeli tak to skad program bedzie wiedzial ile jest wystapien danej czesci w danym zlozeniu? Przeciez czesc A moze byc uzyta x razy w roznych zlozeniach... Excel nie ma nic do tego bo nie zachowuje powiazan jak tabelki wewnetrzne SolidWorksa. Byc moze da sie wydobyc taka informacje w odniesieniu do konkretnego zlozenia ale trzeba nieco glebiej "pogrzebac". |
Panienka do wszystkiego
2009-12-23, 18:33
Pomógł 66 raz(y).
|
Czesc Pawel, na Ciebie zawsze mozna liczyc... Pozdr. tomek |
2009-12-23, 18:34
Pomógł 409 raz(y).
|
Tu masz jeszcze info o powiazaniu wlasciwosci: http://pswug.info/video/41/Szablony_SolidWorks/ |
Użytkownik usunięty
|
|
![]() |
Bardzo dziękuje wszystkim za informacje. A tak przy okazji życzę wszystkim wszystkiego najlepszego z okazji Świąt. |