Autor | Wypowiedź |
Użytkownik usunięty
|
|
|
Co zrobić aby przy tworzeniu nowego rysunku /blachy/ dane były automatycznie wpisywane do tabelki, przynajmniej grubość? można coś takiego zrobić? jeszcze jedna ważna sprawa, przy tworzeniu dokumentacji 2D /blachy/, po rozłożeniu model 3d również ulega rozłożeniu i wszystkie elementy w złożeniu, jak temu zapobiec? chodzi mi o rozłożenie ale w 2d |
|
|
.
2013-10-17, 12:57
Pomógł 52 raz(y).
|
Przy tworzeniu arkusza blachy automatycznie jest tworzona właściwość (równanie) o nazwie 'Grubość' Można sobie tą właściwość przypisać do odpowiedniego pola w tabelce rysunku 2D. Odnośnie drugiej sprawy. Należy przełączyć konfigurację widoku na SM-ROZŁOŻONY-MODEL a w tej konfiguracji w modelu musi być aktywna operacja 'Rozłożony model1'. Konfiguracja SM-ROZŁOŻONY-MODEL jest automatycznie tworzona w modelu blaszanym 3D gdy wstawimy do rysunku jego widok. Wtedy w 'Palecie widoków' pojawia się widok 'Rozłożony model'. |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
|
o coś innego pytałem jak zrobić żeby w 2 d był model rozłożony a w 3 D nierozłożony, bo jak wstawię do 2d model rozłożony to w 3d też mi rozkłada Jeszcze z tą tabelką, nie tworząc specjalnego szablonu dokumentu części /projekt jest juz wykonany/ można tak zrobić aby elementy były automatycznie wpisynae w tabelkę? |
|
|
.
2013-10-17, 13:38
Pomógł 52 raz(y).
|
Do gotowej dokumentacji można dopisać informację o grubości na 3 sposoby: 1. Dopisać odpowiednią notatkę do każdego rysunku (ręcznie) korzystając z linku do właściwości 'Grubość' 2. Umieścić tą informację w szablonie rysunku i następnie podmienić szablony w rysunkach zawierających blachę 3. Napisać makro, które pkt 1 lub 2 zrobi za nas. Odnośnie rozwinięć blach, nie bardzo rozumiem tego: "bo jak wstawię do 2d model rozłożony " . Napisz jak wstawiasz do rysunku model rozłożony. |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
|
Z palety widoków http://www.pswug.info/forum/8/Arkusze_blachy/1219/dokumentqcja_plaska/ mam odgiętą blachę, tworzę nowy szkic 2D, blachę wczytuję za pomocą palety widoków, która mi umożliwia wstawienie widoku rozłożonego, zapisuję rysunek 2D, wchodzę do modelu 3 D i też jest rozłożony. Chciałbym alby model 3D był nierozłożony a szkic 2 D oczywiście rozłożony bo muszę go zwymiarować co do tabelki chodziło mi o złożenie np konstrukcji blaszanej. Mam jakieś złożenie z kilku elementów, chcę utworzyć rysunek złożenia 2D i aby wszystkie elementy były wczytywane do tabelki, czyli nazwa elementu, numer ... |
|
|
.
2013-10-17, 15:09
Pomógł 52 raz(y).
|
Co do tabelki to musisz sobie opracować szablon listy materiałów, w którym jedna z kolumn będzie podawała grubość blachy, bo domyślam się, że o to chodzi. Definiuje się to we właściwościach kolumny LM. Natomiast co do tych rozwinięć to nie wiem. Właśnie przed chwilą dla pewności wykonałem krok po kroku jak opisałeś i nie mam czegoś takiego. Na rysunku mam rozwinięcie a w modelu zgiętą blachę. |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
|
Paweł pomóż, chcę aby elementy były widoczne w 2D złożenia |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2013-10-17, 18:14
Pomógł 406 raz(y).
|
Podczas tworzenia rysunku z modelu (dotyczy tylko sytuacji, kiedy jest 1 obiekt blachy w części) tworzona jest konfiguracja ROZŁOŻONY-MODEL (wyprowadzona) i to ona jest używana w dokumentacji. Więc można to zmienić ręcznie. |
|
|
Użytkownik usunięty
|
|
|
jeszcze odnośnie tabeli, wstawiłem Tabela - lista materiałów, program utworzył tabelę z numerami ale widok który był zaznaczony przy liście materiałów nie został oznakowany numerami, dlaczego? ręcznie mam to zrobić? |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2013-10-17, 22:24
Pomógł 406 raz(y).
|
Odnośniki należy wstawić z użyciem opcji Automatyczny odnośnik, albo ręcznie dla wskazanych części. Program tego nie zrobi sam, gdyż należy wskazać widok, do którego się odnoszą. |
|
|