Autor | Wypowiedź |
CSWA/CSWP
2015-05-19, 17:59
Pomógł 2 raz(y).
|
Witam Stworzyłem sobie szablon dla rysunku A2 (drwdot) oraz plik z formatem arkusza A2 (slddrt). Mam kilka pytań odnośnie tego tematu: 1. Czy mogę wykorzystać jeden szablon (jak na zdjęciu poniżej) dla różnych formatów akrusza? Czy muszę nowy tworzyć dla każdego innego formatu? ![]() Aktualnie wybierając go domyślnie otwiera mi się arkusz A2. 2. Czy istnieje możliwość tak ustawienia szablonu, żeby po wybraniu jako domyślne pojawiły się moje formaty arkusza (MP... A2 A3 A4) a nie ISO? ![]() |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2015-05-19, 19:43
Pomógł 409 raz(y).
|
Więc tak, żeby można wybierać format po wybraniu arkusza, trzeba zapisać szablon z usuniętym formatem. Odpowiadając na pytanie, można utworzyć jeden szablon i powiązać z nim wiele arkuszy.![]() A co do pytania drugiego, pliki arkuszy są domyślnie w katalogu językowym lang-polish. Ścieżka do tej lokalizacji ustawiona jest w opcjach > lokalizacje plików i tam można sobie to poustawiać. Żeby zobaczyć swoje arkusze trzeba odznaczyć "pokażd standardowe formaty" albo bez tego, ale trzeba usunać arkusze domyślne solidworksowe. |
CSWA/CSWP
2015-05-19, 23:43
Pomógł 2 raz(y).
|
Dziękuję za odpowiedź. W sumie teraz zauważyłem, że również pisał Pan o tym w swojej książce. W sumie udało się tak zrobić, że swoje formaty arkusza wrzuciłem do innego folderu i tylko tą lokalizację zostawiłem w ustawieniach. Także po odznaczeniu standarodywch formatów widnieją już tylko moje tabelki :D Czyli tak to działa slddrt przenosi tylko format i tabelkę a drwdot wszystko to co dzieje się w polu roboczym np grubości linii, warstwy, czcionki itp ? |
|
|
.
2015-05-20, 08:30
Pomógł 52 raz(y).
|
Witam, Postanowiłem się dołączyć do tematu bo mam drobny problem z szablonami. Aktualnie używam 2 wersji Solida (2010 i 2015) i tak narazie z wielu powodów musi być. Szablony mam wspólne i zapisane w formacie 2010 żeby mogły je "widzieć" obie wersje. W związku z tym ścieżki do szablonów w SW 2015 ustawiłem na ścieżkę dla 2010. Jak otwieram nowy rysunek to jest OK , SW 2015 pobiera szablon z właściwej lokalizacji, ale jak zmieniam arkusz bo mi się np. nie mieszczą widoki na mniejszym to SW 2015 szuka arkusza w domyślnej lokalizacji dla niego pomimo, że w ścieżkach dostępu nie ma tej lokalizacji. Trochę to denerwujące bo trzeba "przedzierać" się przez system do właściwej lokalizacji szablonów. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2015-05-20, 16:45
Pomógł 409 raz(y).
|
Płoński Mateusz Czyli tak to działa slddrt przenosi tylko format i tabelkę a drwdot wszystko to co dzieje się w polu roboczym np grubości linii, warstwy, czcionki itp ? Szablon przechowuje te informacje, które zapisane są we właściwościach dokumentu. Włodzimierz Śmieszek jak zmieniam arkusz bo mi się np. nie mieszczą widoki na mniejszym to SW 2015 szuka arkusza w domyślnej lokalizacji dla niego pomimo, że w ścieżkach dostępu nie ma tej lokalizacji. Trochę to denerwujące bo trzeba "przedzierać" się przez system do właściwej lokalizacji szablonów. Obawiam się, że tak to działa. Może w rejestrze da się ustawić ścieżkę i zmuszając go do jej zapamiętania. Też mnie to irytuje... |
.
2015-05-21, 12:11
Pomógł 52 raz(y).
|
Próbowałem zmienić nazwę folderu 'C:ProgramData/SolidWorksSOLIDWORKS 2015/lang/polish/sheetformat ' ale wtedy szukał formatów w bieżącym folderze roboczym. :( |
|
|
SW 2018 SP5
2019-11-26, 21:58
Pomógł 0 raz(y).
|
Przeniesiono. |
|
|
2019-11-28, 07:25
Pomógł 18 raz(y).
|
Dla mnie ciągle różnice między tymi plikami są enigmatyczne, jakie zadanie ma template (drwdot) i format (slddrt). Może mi ktoś łopatologicznie to objaśnić? Albo zalinkować jakieś wyjaśnienie? |
|
|
.
2019-11-28, 07:39
Pomógł 52 raz(y).
|
Format (slddrt) to łopatologicznie jest tym co widzisz na rysunku (bez widoków), czyli wielkość arkusza, tabelki , opisy, uwagi itd. Natomiast template (drwdot) jest tym czego wprost nie widzisz bo to są ustawienia np. stylow wymiarowania, szerokości linii itd oraz zawiera informację jaki format arkusza w tym dokumencie jest zastosowany i go pokazuje. Pozdrawiam |
|
|