Autor | Wypowiedź |
Mechanical Engineer
2010-11-11, 21:36
Pomógł 3 raz(y).
|
Witam, ma takie dwa pytania: 1. Czy na przykładzie 1 jest możliwość zmiany linii zarysu gwintu z przerywanej na ciagłą? 2. Czy na przykładzie 2 można w jakiś sposób obrócic adnotacje gwintu (tak żeby adnotacja nie przecinała rowka wpustowego)? Szukałem i szukałem ale się niestety nie doszukałem takich opcji, także będę wdzięczny za pomoc |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2010-11-11, 22:19
Pomógł 406 raz(y).
|
Ad.1. Przełącz jakość wyświetlania gwintu z roboczej na wysoką. Zawsze można też użyć formatu linii by to wymusić na stałe lub przypisać do warstwy. Ad. 2. Będzie ciężko... ale może wpadnę jutro na jakiś workaround :) |
|
|
Mechanical Engineer
2010-11-11, 22:46
Pomógł 3 raz(y).
|
Format linii by nie pomóbł bo to jest otwór wykonany kreatorem otworów i zaznaczając adnotację gwintu pasek /format linii/ jest nieaktywny, ale za to pomogło przełączenie wyswietlania gwintu do wysokiej jakości wiec jeden problem rozwiązany, jednak ten drugi mnie troche martwi, także czekam dalej na jakieś info |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2010-11-12, 07:48
Pomógł 406 raz(y).
|
Wydaje mi się, źe najłatwiej to można ukryć adnotację i narysować ją szkicem (a zamieniając na blok można b. łatwo wstawiać z biblioteki, obracać i skalować). Jakoś inne pomysły na szybko mi nie przychodzą do głowy. Ale tak analizując jeszcze ten przypadek jest on dla mnie dziwny... czy rzeczywiście wpust jest w cześci gwintowanej wałka? Nie wnikam co to za część i jak pracuje, ale... Jeżeli wpust jest typowy (nie przez wszystko) to zostawiłbym przekrój w tym miejscy aby to zwymiarować, a gwint zaznaczyłbym na rzucie w lewo lub prawo, gdzie również można podać jego długość i rozmiar. Wydaje mi się również, że jeżeli gwint jest "gdzieś z tyłu" i nie występuje w miejscu cięcia to nie należy go zaznaczać, chyba że byłby to rzut (tak jak pokazuje się śruby) . Ale pomyślę jeszcze nad obrotem oznaczenia. |
|
|
Mechanical Engineer
2010-11-12, 11:56
Pomógł 3 raz(y).
|
No więc po kolei, na tym przekroju będę tylko wymiarować rowek wpustowy, gwint taki się stosuje na wałach- w tym przypadku jest to gwint pod nakrętkę zabezpieczajacą łożysko (wpust zabezpiecza nakrętkę przed odkręceniem), oczywiście takie łozysko można tez zabezpieczyć pierścieniem osadczym no ale to akuraj jest konstrukcja w której jest nakrętka i nie chciałbym tego już zmieniać, co do wymiarów gwintu to są one zaznaczone na widoku i w szczególe. Więc chodzi tylko o pakazanie że on tam jest, w takim razie zrobię to na piechote. Bloki moga być pomocne bo kto wie czy nie bedzie podobnego problemu kiedyś w przyszłości. |
|
|