Autor | Wypowiedź |
2020-03-09, 20:10
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam Wykonuję, jak wszyscy zapewne, na rysunkach oznaczenia części odnośnikami. Wszystko działa pięknie standardowo. W treści odnośnika jest najczęściej pojedyncza dana: albo „Numer elementu”, albo „Dostosowane właściwości” i dalej wybrana np. „Nazwa” elementu. Najczęściej stosuję „Numer elementu”, a poniżej w tabeli BOM są szczegóły tej pozycji. Jednak gdy jest dużo numerów na rysunku - rysunek przestaje być „fajny” bo trzeba non stop zapamiętywać numer, szukać go w tabeli, czytać co to jest, powracać do rysunku i już można zapomnieć gdzie ten numer był. „Fajniej” by było numer „Numer elementu” i „Nazwa” umieścić w jednym odnośniku. Jest to możliwe dla wyboru: „Kołowy z linią podziałową”. Na poniższym rysunku pokazuje to etykieta: „3.1 ; Ramka wentylatora 50”. Jednak jak widać, jest ona nieestetyczna, wymagający klient wyśmiałby taki rysunek. Tego kółka nie można się pozbyć, a i wyrównać do lewej też nie. ![]() Po wielu testach doszedłem do fajnego rozwiązania, że wpisując jedną właściwość w odnośniku, klikam na niego ponownie i z palca wpisuję dalsze mnemoniki przedzielone enter, np.: $PRPMODEL:”Nazwa” $PRPMODEL:”Opis” To układa nawet kilka wierszy danych i sposób może być atrakcyjną formą opisu złożenia dla oglądającego. Ale za nic nie wiem jaki mnemonik wpisać, aby wyświetlić numer "Numer elementu" z listy BOM. Może ktoś to wie ? Przeszukałem sporo forum, materiałów, niestety nic nie działa. A próbowałem np.: $PRP:"SW-BOM Part Number” $PRP:"SW-NR ELEMENTU” SWCfgProperty:”BOMPartNumber” $PRPWLD:"Numer elementu" $PRPWLD:"NR ELEMENTU" $PRPSHEET:"Numer elementu" Będę wdzięczny za podpowiedź. |
|
|
2020-03-10, 12:17
Pomógł 0 raz(y).
|
Znalazłem jakieś rozwiązanie swojego problemu trochę „dookoła”. Otóż można utworzyć zwykłą notatkę, a następnie w jej właściwościach wskazać: „Połącz komórkę tabeli”. Kursor zamienia się we wskaźnik i należy nim klikać w komórki tabeli BOM. Każde kliknięcie przeniesie treść komórki do naszej notatki, która tym sposobem stanie się odnośnikiem. ![]() Jest to jednak rozwiązanie „na siłę”, mocno „ręczne”, bowiem każdy „odnośnik” trzeba tak klikać i treść nie jest związana z częścią, którą wskazuje strzałka. Ale w trybie alarmowym coś takiego „działa”. Jednak wygodniejszy byłby mechanizm bardziej zautomatyzowany. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2020-03-11, 10:16
Pomógł 409 raz(y).
|
Niby staram się zrozumieć opisany "problem", ale nie jestem przekonany co do jego istoty. Zgadzam się, że tylko kołowy odnośnik może być dzielony i umieszczenia numeru oraz nazwy nie wygląda fajnie. Z drugiej strony komu potrzebna jest nazwa obok numeru? 1%, 0,1% użytkowników z tego skorzysta? Ja np. uważam, że umieszczanie nazwy obok numeru powoduje, że rysunek jest nieczytelny. Za chwilę ktoś będzie chciał umieścić wszystko co jest w BOM na odnośnikach - chyba nie o to chodzi. Jest możliwość namierzenia części z poziomu tabeli, jest to wygodne i łatwe. Niestety w drugą stronę nie ma opcji, a może przydało by się po kliknięciu w odnośnik coś w stylu "przeskocz do pozycji w tabeli". ![]() Zawsze jednak można zgłosić Enhamcement request - czyli zaproproponować nową funkcję w SW (trzeba mieć subskrypcję). |
|
|