Autor | Wypowiedź |
2020-08-15, 15:35
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, w SW chcę zrobić rysunek z cześci przechodząc bezpośrednio z niej do utworzenia rysunku. Wybieram Szablon jaki kiedyś stworzyłem ale po otwarciu rysunku przenosi mnie do zupełnie białej kartki... ;/ W jaki sposób dodać szablon rysunkowy tak aby po wybraniu go z poziomu części pojawiła się odpowiednia tabelka (z możliwością wyboru spośród arkuszy, które posiadam)? Pozdrawaiam, |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2020-08-15, 21:39
Pomógł 406 raz(y).
|
Najpierw trzeba te arkusze stworzyć, później zapisać szablon bez formatu arkusza. Są to dwa różne formaty, wiele firm ma od razu w szablonie arkusz i później nie da się zmieniać rozmiaru. Pliki można zapisać gdziekolwiek, ale w opcjach > lokalizacje plików należy określić ścieżki. To w dużym skrócie, bo temat jest obszerny. |
|
|
2020-08-17, 00:01
Pomógł 4 raz(y).
|
Aby móc wybierać szablon z dostępnych, pamiętaj o zaznaczeniu tej opcji. |
|
|
2020-08-19, 07:26
Pomógł 0 raz(y).
|
Obraz z Twojego linku nie dziala:/ |
|
|
wsparcie tech, audyty, szkolenia
2020-09-01, 23:33
Pomógł 10 raz(y).
|
Cześć, Należy skopiować tylko zawartość: https://pswug.info/image/forum/forum_760_4_3247_10337.png Teraz powinno być ok :) Polecam zapoznać się z tym artykułem: https://solidmania.com/szablony-rysunkow-i-formatki-arkusza-w-solidworks/ Wszystko krok po kroku wytłumaczone jak zrobić szablony oraz formatki w SOLIDWORKS. Pozdrawiam, Kajetan Sekuła |
|
|
2020-09-15, 20:46
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam, dziekuje za odpowiedź ale ona nie wyczerpuje tematu. Po otwarciu części wybieram Make drawing from Part/Assembly Natepnie otwiera mi sie rysunek ale beż żadnej templatki. Ustawiony jest na Custom sheet size Chciałbym aby było ustawione na Standard sheet size z wybraną ode mnie templatką. Nie pamietam jakie kroki nalezało poczynić aby tak sie działo za każdym razem kiedy robie z części/złożenia rysunek. Ktoś pomoże? |
|
|
wsparcie tech, audyty, szkolenia
2020-09-15, 21:36
Pomógł 10 raz(y).
|
Cześć, należy zrobić dokładnie tak jak Paweł opisał powyżej. Jeśli coś nie jest jasne dla Ciebie to skorzystaj z tego artykułu który podesłałem powyżej, w którym pokazane jest krok po kroku jak należy przygotować szablony i formatki. Reasumując: Przygotowujesz pusty(tj. bez podpiętej formatki) szablon rysunkowy. Po wywołaniu tego szablonu jak będziesz chciał tworzyć rysunek, program zapyta o wskazanie formatki. Jeśli masz zapisany szablon wraz z formatką, należy kliknąć PPM na użytą formatkę i wybrać "właściwości', następnie wybrać formatkę której potrzebujesz. Pozdrawiam, Kajetan Sekuła |
|
|