Autor | Wypowiedź |
2012-06-15, 14:10
Pomógł 2 raz(y).
|
Witam Mam taki problem. Na rysunki złożenia brakuje oznaczenia gwintu. Na przekroju jast oznaczenie, a na szczególe z tego przekroju już nie ma. Dlaczego się nie pokazuje gwint. Wstaw>elementy modelu>gwint nie pomaga. SolidWorks 2012 SP0 |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2012-06-15, 14:21
Pomógł 406 raz(y).
|
Nie znam przyczyny ale na szybko podpowiem Ci rozwiązanie. Skopiuj widok rodzica i używając widoku obciętego utwórz coś a'la widok szczegółu. Może to wina SP0... |
2012-06-15, 14:44
Pomógł 2 raz(y).
|
Tylko jak mam kilka takich szczegółów to chwile czasu pochłonie takie rysowanie. Mając rysunek złożenia, żeby pokazać gwint powinno się wybrać : wstaw>elementy modelu>gwint wybrać wysoka jakość gwintu i ma być ok. Ja muszę jeszcze otworzyć bryłę z rysunku edytować operację otworów wrócić do rysunku i gwint się prawie zawsze pojawia. Z częściami jest ok., tylko jak mam pokazać gwinty na rysunkach złożenia to jest tragedia. |
|
|
2012-06-15, 15:09
Pomógł 406 raz(y).
|
Ok, myślałem, że jednostkowa sprawa. Niestety mam SP3 więc nie mam co sprawdzać ale może ktoś zna taki przypadek. Tzn. sprawdzić zawsze mogę jakieś małe przykładowe złożenie (pawel.keska@pswug.info). |
2012-06-19, 14:28
Pomógł 2 raz(y).
|
Z tym przypadkiem sobie poradziłem. Nie miałem zaznaczone "wysoka jakość gwintu" w widoku. Niestety nie wszystkie otwoty się pokazują. Robiąc otwory z kreatora otworów, pokazuję część otworów na jednym widoku pozostałe na drugim. Na jednym jest oznaczenie, a na drugim brak. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, obydwa widoki były tak samo rysowane. |
|
|
2012-06-19, 15:50
Pomógł 406 raz(y).
|
Bo może podczas importowania oznaczenia był zaznaczony widok a nie opcja "importuj do wszystkich". Domyślam się, że może to być irytujące. W dalszym ciągu deklaruje możliwość sprawdzenia u siebie. A resellerzy nie chcą pomóc? |
Panienka do wszystkiego
2012-06-19, 18:23
Pomógł 66 raz(y).
|
Czesc, jest jeszcze jedna mozliwosc - w kreatorze otworow mozna ustawic widoki dla gwintow - 3 opcje. Ja zawsze uzywam tej "normalnej" a mimo to czasami mam problemy z widokiem gwintu na rysunku - wlaze w modelu w krator i co widze - opcja widoku jest inna niz uzywam. Jak to sie przestawic moze, jest dla mnie zagadka. Pare razy juz tak bylo... Pozdr. tomek |
2012-10-12, 08:32
Pomógł 2 raz(y).
|
Witam Trochę odświeżę temat do mam kolejny problem z gwintami. Rysując w bryle gwint G1/16 jak mam pokazać ten gwint na rysunku, bo nie mogę tego przeskoczyć bo cały czas pokazuje M7,72. Prosiłbym o jakąś podpowiedź. |
|
|
2012-10-12, 09:04
Pomógł 406 raz(y).
|
Zarówno jednostki jak i pokazywanie w formie ułamku ustawia się we właściwościach dokumentu. No chyba, że nie o to chodzi? |
2012-10-12, 09:40
Pomógł 2 raz(y).
|
Pokaże obrazki będzie łatwiej. Robie taki otwór gwintowany: Póżniej robie rysunek wymiaruje gwint i mam takie coś: Co mam zrobić żeby zamiast tego M7.72 było G1/16 |
|
|
Panienka do wszystkiego
2012-10-12, 10:35
Pomógł 66 raz(y).
|
Kiedys dzialao bez zarzutu... :-)) Pozdr. tomek |
2012-10-12, 12:14
Pomógł 406 raz(y).
|
Tomek, wrzuć proszę tutaj te pliki. Czy to jest jako wymiar czy jako objaśnienie otworu? Ja myślałem o czymś, jak niżej, ale nie jest to z automatu.. |
Panienka do wszystkiego
2012-10-12, 12:27
Pomógł 66 raz(y).
|
Jak najbardziej wymiar z automatu. http://www.pswug.info/image/forum/forum_760_4_697_4758.zip Pozdr. tomek |
2012-10-12, 12:58
Pomógł 406 raz(y).
|
No więc różnica polega tylko na użyciu standardu DIN > Otwór gwintu rurowego walcowego - to informacja dla Marcina. W ustawieniach Toolboxa dla standardu Iso tak samo sa wpisane symbole G jak dla Din. Więc problem tkwi w plikach objaśnień - nie mam teraz czasu szukać ale rozwiązanie już znamy. |
2012-10-16, 13:33
Pomógł 2 raz(y).
|
Dzięki za podpowiedzi. Po zmianie normy iso na din pokazuje poprawnie gwint G. |
|
|