Autor | Wypowiedź |
2010-01-27, 11:38
Pomógł 0 raz(y).
|
Witam Szacowne Grono. Mam pytanie do osób korzystających z SW2010 i pracujących w module blach. Jak macie przygotowane szablony części i rysunków? Czy za każdym razem wpisujecie grubość, promień i wsp. k. U nas w firmie mieliśmy przygotowane szablony w których grubość, promień i współczynnik były już standardowo uzupełnione. Niestety SW2010 wprowadził wieloobiektowość blach i szablony te można wyrzucić. Wartości w szablonach są traktowane jako blacha nr 1 z zerową ilością powierzchni i odgięć. A tworzenie odgięcia bazowego powoduje powstanie blachy nr 2 z innym wsp. Przez co rozwinięcia się nie zgadzają. Jakieś propozycje jak przygotować szablony? Próbowałem z tabelą gięć i tabela grubości ale SW coś szaleje i często nie rozkłada blach. Gdy wyrzucę tabelę i wszystko wpiszę ręcznie to formatka się rozkłada. |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2010-01-27, 12:51
Pomógł 409 raz(y).
|
Tzn, jeżeli dobrze rozumiem, w Waszej firmie zawsze stosujecie jednakową grubość, promień gięcia i K? Ale domyślnie program pamięta ostatnią wybraną wartość. Moim zdaniem powinna działać tabela gieć jak zostanie poprawnie uzupełniona - nie mam jednak obserwacji w 2010 jak to działa w środowisku wieloobiektowym. Jeżeli są błędy wynikające z programu a nie motody to trzeba to zgłaszać. Jeszcze jedna sprawa, w rejestrze (Sheet Metal)są zapisane domyślne wartości - może tam po zmianie będzie to działać - od razu powiem, że ja tego nie zmieniałem... I dobrze przed takimi zmianami zrobić sobie kopie rejestru. HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARESolidWorksSolidWorks 2010general |
2010-01-27, 15:40
Pomógł 0 raz(y).
|
Tzn,że w naszej firmie stosujemy skończoną ilość kombinacji grubości, promienia i współczynnika.Np dla grubości blachy 1,5mm( najczęściej stosowanej) mogą wystąpić tylko dwa promienie gięcia (bo mamy takie narzędzia a nie inne). Współczynnik jest dobrany doświadczalnie i zależy od grubości jak i promienia. Więc w rozpatrywanym przykładzie miałbym tylko 2 szablony.Oba miały by już zawarte grubości 1,5mm ale jeden miałby promień 1,39 i k=0,360 a drugi r=1,99 i k=0,317. Tabele są dla mnie nowe. Nie musiałem ich używać we wcześniejszej wersji SW. Dopiero odkąd pojawiła się wieloobiktowość i szablony mi nie działają zaczynam coś w nich grzebać. Wydaje mi się, że jest dobrze je uzupełniłem, SW nie zgłasza żadnych błędów dopóki nie próbuję rozłożyć modelu. Może w moich szablonach jest coś pogrzebane. Rozwiązaniem połowicznym jest stworzenie szablonów w których jest już podgięcie bazowe o danej gr, r i k. Ale wtedy wychodząc z jednego z nich trzeba czasem zmienić płaszczyznę wyjściową jak i kształt odgięcia bazowego. W rejestrze nie znalazłem nic co by mi pomogło. |
|
|
2010-01-27, 19:26
Pomógł 409 raz(y).
|
W szablonie raczej nie ma dodatkowych ustawień oprócz tego, co w drzewie zostało zapisane (bo rozumiem, że informacje o paramatrach blachy są zapisane w postaci operacji przetworzenia arkusza?) Chyba najlepiej będzie w takiej sytuacji utworzyć tabele. Pewnie, że można zapisać x szablonów z pewnymi operacjami...ale to chyba nie o to chodzi. Płaszczyzna to nie problem, bo można zmienić rzuty lub można zmienić płaszczyznę, względem której blacha jest rozwijana. Można zapisać konfiguracje, rozwiązań jest pewnie wiele ale zależą one od specyfiki projektów a o szczegółach nie wiemy wiele. |
2010-01-28, 10:03
Pomógł 0 raz(y).
|
Ależ można stworzyć x szablonów jeśli to x wynosi 3-4. 50% wyrobów robimy z blachy 1,5mm; 25% z 1mm; 15% z 2mm. Pozostaje 10 % różnych blach do których współczynniki i promienie wpisujemy "z ręki". A tabele są strasznie wolne, Nie uważacie tak? Tabele musi się zładować, znaleźć współczynnik to trwa chyba z 2 sek. Dla jednych to mało dla mnie te 2 sek gdy nie mam co zrobić z rękoma bo czekam na odpowiedź komputera to masa czasu. Mam tu taką część, wykonaną wg szablonu part załączonego w pliku w oparciu o tabelę. Tabela jest standardowa z plików SW nic nie tknięte a rozwinąć formatka i tak się nie chce informuje, że „ Ta część zawiera operacje, które nie mogą być odgięte.” Niestety plik są z SW2010. Nie wiem jak to było we wcześniejszych wersjach bo nie próbowałem używać wtedy tabeli. http://w640.wrzuta.pl/plik/8r1qI49XAdv/czesc_z_tabela_zgiec Co robię nie tak? |
|
|
2010-02-01, 19:54
Pomógł 409 raz(y).
|
Rzeczywiście jest jakiś błąd. Tabele dołączone z programem należy uzupełnić danymi gdyż są częściowo puste. Ja rozwiązałbym to stosując tabele rozmiaru, zapisując tyle jej wersji, ile współczynników k. ![]() Być może tabela zgięć będzie lepsza, ale jej uzupełnienie dla danych warunków gięcie może być trudne - z tego co wiem często robi się to doświadczalnie. |
2010-02-03, 10:14
Pomógł 0 raz(y).
|
Dzięki za sugestie. Nam w pracy odpowiada połączona tabela grubości i zagięć. Tabela działa nawet dobrze. Dziś miałem czas i testowałem różne możliwości. Zdaje się że problem leży w moim szablonie, tabele pouzupełniałem a i tak nie rozkładało. Dopiero jak użyłem oryginalnych szablonów a nie moich tegorocznych lub zeszłorocznych to formatki rozkładają się i w częściach i w rysunkach. Powstaje jednak nowy problem. Jak powiązać grubość blachy z tabelką w rysunku? Od kilku lat miałem właściwość dostosowaną która nazywała się grubość i je wartością było np "Grubość@blacha.SLDPRT". Teraz mój szablon nie może zawierać takiej właściwości bo się blachy nie rozkładają. Pewnie ma to związek z wprowadzona wieloobioektowością. Nie chciał bym zmieniać przyzwyczajeń pracowników i nie podawać grubości blachy w tabelce. Nie chciałbym też wpisywać jej ręcznie. Jak wyciągnąć grubość do tabelki? |
|
|
2010-02-03, 11:03
Pomógł 409 raz(y).
|
Krzysztofie, Proponuję obejrzeć video8 i na zasadzie analogii powiazać odpowiednie właściwości nie całej części a właśnie danego obiektu bryłowego w tabelce. |
2010-02-03, 11:36
Pomógł 0 raz(y).
|
A mógłbym prosić o bardziej szczegółowego linka. Ten odnosi się do całego blogu. I nie mogę znaleźć widea o którym piszesz. |
|
|
2010-02-03, 11:44
Pomógł 409 raz(y).
|
Przepraszam najmocniej...już poprawiłem link powyżej. W razie pytań służę pomocą :) |