Autor | Wypowiedź |
Makom
2015-05-26, 15:21
Pomógł 0 raz(y).
|
Na rysunku części z blachy wybieram "rozłożony model" i niestety gdy przenoszę do arkusza to widok mam złożony model. Coś niechcący ustawiam w modelu , że to się dzieje. W modelu wszystko rozkłada się jak należy. Co należy zrobić w modelu aby ta przypadłość ustąpiła. W załączeniu model który tak się zachowuje. |
|
|
2015-05-26, 15:37
Pomógł 18 raz(y).
|
Nie widac modelu ;-) Sprawdź jaką konfigurację wstawiasz. |
|
|
CSWA/CSWP
2015-05-26, 17:20
Pomógł 2 raz(y).
|
W otwartym modelu 3D przejdź do zakładki z konfiguracjami i aktywuj konigurację z rozłożonym modelem (jak na zdjeciu) Teraz rozłóż element i zapisz plik. Na rysunku już powinno być ok. |
|
|
Makom
2015-05-27, 09:11
Pomógł 0 raz(y).
|
Rada jest skuteczna ale tylko częściowo. Rzeczywiście na rysunku mam rozłożony model (po wykonaniu powyższych czynności) lecz ten rozłożony model się zamyka w momencie złożenia części(a musze ją złożyć aby nie była rozłożona w zespole). Coś chyba należy jeszcze zrobić , ale co? Pozdrawiam Andrzej |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2015-05-27, 09:19
Pomógł 406 raz(y).
|
Czy jest to część wieloobiektowa? W przypadku pojedynczych obiektów blach w 1 części, w momencie tworzenia rysunku generowana jest konfiguracja wyprowadzona, w której przywrócona jest ostatnia operacja w drzewie - czyli rozłożony model. Czyli tak naprawdę dwie konfiguracje różnią się tym, że program wygasza/przywraca rozłożenie modelu - to co zazwyczaj robimy odpowiednim przełącznikiem na pasku arkuszy blach. W przypadku wielu blach w 1 części procedura wykonania rysunku jest nieco inna ale sprowadza się do utworzenia dla każdego obiektu wyprowadzonej konfiguracji. Jeżeli to tak nie działa to jest jakiś powód. Proponuję wrzucenie tutaj pliku. |
|
|
Makom
2015-05-27, 09:21
Pomógł 0 raz(y).
|
Jeszcze raz spróbuję wstawić plik części. http://www.pswug.info/image/forum/forum_760_8_1947_7696.zip http://www.pswug.info/image/forum/forum_760_8_1947_7698.sldprt Pozdrawiam Andrzej |
|
|
2015-05-27, 09:29
Pomógł 406 raz(y).
|
W konfiguracji wyprowadzonej należy ręcznie przywrócić operację Rozłożony model4 (którą program używa w rysunku). |
|
|
SOLIDWORKS 2018
2015-05-27, 09:32
Pomógł 43 raz(y).
|
Ja to naprawiam tak, że wchodzę w konfigurację rozłożoną i tam przywracam (aktywuję) operację rozłożonego modelu. A Potem na rysunku ją wskazuję. |
|
|
Makom
2015-05-27, 09:59
Pomógł 0 raz(y).
|
Dzięki, działa ja po prostu nie wracałem na części do konfiguracji podastawowej (zostawałem na rozłożonym modelu) .Mam jeszcze dwa drobiazgi. Na rysunku (tym z którym były problemy )nie widzę linii zagięć. Na innych rysunkach z którymi nie było problemu miałem linie zgięcia lecz nie wiem dlaczego opisy zagięć są po angielsku. Pozdrawiam Andrzej |
|
|
2015-05-27, 10:06
Pomógł 406 raz(y).
|
Linie gięcia są szkicem (widać to na ostatnim obrazku Piotra) więc albo zostały ukryte albo globalnie w rysunku wyłączone jest pokazywanie szkiców - więc w tych dwóch miejsach należy sprawdzić. |
|
|
Makom
2015-05-27, 10:47
Pomógł 0 raz(y).
|
Miałem wszystko zaznaczone. Po powtórnym uruchomieniu SW linie się pojawiły. Mam jeszcze jedną prośbę , gdzie się ustawia aby opisy zagięć były po polsku (obenie mam po angielsku). Pozostałe opisy mam wszystikie po polsku. Pozdrawiam Andrzej |
|
|
Makom
2015-05-27, 10:53
Pomógł 0 raz(y).
|
Już wiem , brakowało mi pliku polskiego bendnoteformat.txt, nie wiem dlaczego . Po wsatwieniu jest wszystko w porządku. Dziękuję za rozwiązanie mojego problemu. Pozdrawiam Andrzej |
|
|