Autor | Wypowiedź |
-
2017-08-28, 15:53
Pomógł 0 raz(y).
|
Dzień dobry, Wykonuję w SolidWorks rury zwijane z blachy jak na zdjęciach poniżej: https://image.ibb.co/kMSuxQ/14_0.jpg Chciałbym wykonać te elementy łącznie z widocznym na zdjęciach przetłoczeniem w poprzek rury, aby przy rozłożonym modelu był uwzględniony naddatek niezbędny do wykonania przetłoczenia. Proszę o propozycję rozwiązań wykonania takiego modelu. Osobiście próbowałem odgiąć rurę, wykonać przetłoczenie i znów zawinąć - bezskutecznie. Natomiast funkcja odciśnięcia nie jest uwzględniania przy rozkładaniu modelu. Pozdrawiam |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2017-08-28, 16:18
Pomógł 406 raz(y).
|
Nie da się tego wykonać w SOLIDWORKS ponieważ nie jest to gięciem i program tego nie obsługuje. Tzn. jest to możliwe do "narysowania" ale bez możliwości sensownego rozłożenia z uwzględnieniem odkształceń materiału. Do przetłoczeń są różne programy, w tym BlankWorks, Logopress, 3DQuickForm i inne. |
|
|
Inżynier wsparcia technicznego CAD i SIM w firmie SOLIDEXPERT
2017-08-28, 22:03
Pomógł 2 raz(y).
|
Ośmielę się nie zgodzić z moim przedmówcą, bo to nie jest takie przetłoczenie. 1. Przekrój 2. Ścieżka 3. Przerwanie ścieżki 4. Odgięcie wyciągnięte po ścieżce 5. Voilà |
|
|
CSWP, CSWE, CSWI *** solid-blog.pl ***
2017-08-28, 22:47
Pomógł 406 raz(y).
|
Kolego, jak popracujesz trochę z maszynami do blach to zrozumiesz co mam na myśli, bo to że się da "namalować" w programie to już napisałem. Ale pewnie niewiele masz do czynienia z praktyką. Zrób sobie taki oto przykład, blacha z otworem i odgięcie krawędzi. Jeżeli dalej nie rozumiesz problemu to niestety. Odgięcie krawędzi nieliniowej z przeliczeniem naddatku metodą konwencjonalną lub wyciągnięcie po ścieżce dla blach jest nieporozumieniem... |
|
|
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona
2017-10-10, 20:13
Pomógł 4 raz(y).
|
Dokładnie, zgadzam się w teorii można "namalować" wszystko jednak praktyka to weryfikuje czasem o 180 stopni inaczej. |
|
|