Autor | Wypowiedź |
2017-09-15, 08:25
Pomógł 0 raz(y).
|
Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy temat. Mam problem z uzyskaniem dokładności rozwinięcia blachy do 0,1mm. Próbowałem ustawić w arkuszu blachy - naddatek materiału - obliczanie zgięcia - bend_calculation. Udało mi się uzyskać dokładność rozwinięcia do 1mm poprzez dodanie we wzorze na obliczanie rozwinięcia funkcji int w pliku bend_calculation.xls. Niestety nie działają funkcje excela zaokr. i inne, próbowałem na różne sposoby i nic. Może jest jakiś inny sposób. |
|
|
2017-11-03, 09:46
Pomógł 0 raz(y).
|
Jest rozwiązanie za pomącą tabeli grubości "bend allowance mm sample" |
|
|
2017-11-03, 11:50
Pomógł 36 raz(y).
|
Majdański Andrzej Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy temat. Mam problem z uzyskaniem dokładności rozwinięcia blachy do 0,1mm. Próbowałem ustawić w arkuszu blachy - naddatek materiału - obliczanie zgięcia - bend_calculation. Udało mi się uzyskać dokładność rozwinięcia do 1mm poprzez dodanie we wzorze na obliczanie rozwinięcia funkcji int w pliku bend_calculation.xls. Niestety nie działają funkcje excela zaokr. i inne, próbowałem na różne sposoby i nic. Może jest jakiś inny sposób. Witam. Nie wiem jak w Twojej firmie jest, ale u mnie stosuje się tak: jaka grubość materiału, taki jest wewnętrzny promień gięcia. Naddatków żadnych nie dajemy, tylko wpisujemy współczynnik "k" i np: gr. 1mm k=0,33 gr. 2mm k=0,33 gr. 3mm k=0,46 gr. 4mm k=0,40 gr. 5mm k=0,43 gr. 6mm k=0,40 gr. 8mm k=0,35 gr. 10mm k=0,35 itd. i jak do tej pory, wszystko wychodzi OK Pozdrawiam. |
|
|
2017-11-03, 15:33
Pomógł 18 raz(y).
|
U mnie akurat takiej tolerancji na szczęście nie ma ale zastanawiam się - czy jest w ogóle możliwa przy grubszych blachach? Tak z punktu widzenia fizyki wiele zależy od wielu parametrów, gięcie z włóknami, w poprzek, temperatura otoczenia, grubość blachy (też ma przecież tolerancję), małe odchyłki w gatunku materiału itd. itd. |
|
|
2017-11-03, 17:19
Pomógł 36 raz(y).
|
Zgadzam się z Tobą jak najbardziej, nie ma problemu jednym gięciem czy z dwoma gięciami, ale już od pięciu gięć w wzwyż (na tej samej długości) już są rozbieżności, więc w takiej sytuacji robi się test na odpowiedniej długości gięć całego wyznacznika el. giętego (szerokość już nie ma takiego znaczenia) to już zależy od dokładności krawędziarki. |
|
|